Samuti väitis rahvaesindaja kaljukindlalt, et USA rahvusliku julgeolekuagentuuri (NSA) programmid on aidanud otseselt ära hoida mitmeid terroriakte, sealjuures rohkem Euroopas kui USA-s.

"Ma esindan üht terrorismivastase võitlusega tegelevat komisjoni (esindajatekoja luurekomisjon - R.P.) ja meie küll ei näe, et oleks olemas massiline jälgimine," väitis Rogers kõikidele endise NSA kaastöötaja Edward Snowdeni dokumentidele põhinevatele paljastustele vaatamata.

"Palju, mida me oleme tänu The Guardianile näinud, pole päris õige," viitas ta. "Tõsiasi, et luureasutusel on kellegi mobiilinumber ei tähenda, et teda pealt kuulataks," väitis USA poliitik lisades, et Ühendriikides on luureasutuste kontrollimiseks mitmeid eri kihte alates kohtutes kuni sisekontrollideni. Seda erinevalt paljudest Euroopa riikidest. "Ma arvan, et meil on see asi päris parajalt paika pandud."

Rogers jäi järsult seisukoha juurde, et NSA massilise jälgimise programmid on andnud konkreetseid tulemusi. "Iga nende programmidega USA-s ärahoitud terrorismiakti kohta on Euroopas saavutatud kolm tõkestamist," teatas ta.

Konkreetse küsimuse peale, mitu terroriakti on siis nende NSA programmidega tõkestatud USA-s ja EL-is vastas ta: "54 tükki kokku, arvutage ise kui palju kuskil! Otse tänu neile programmidele."

Seda arvu on kasutanud USA valitsus ka varem, kuid pole kunagi andnud ühtegi vastust, millised on need konkreetsed juhtumid olnud. Samuti jättis Rogers eile Brüsselis märkimisväärselt vastamata küsimustele, konkreetsete tõendite kohta ärahoitud kuritöödest.

Snowdeni NSA-d puudutavate paljastustega tegelemise asemel kutsus Rogers üles EL-i USA-ga koostööd kindlameelselt jätkama, sest ohud pole maailmast kadunud. Tema sõnul on eriti suureks nuhtluseks Hiina küberluure.

"Näiteks peaksime jätkama koostööd massihävitusrelvade leviku vastu võitlemisel. Kuid tegema koostööd ka Hiinast lähtuva küberohu vastu - väidan, et toimumas on ajaloo suurim rikkuse vargus," tähendas Rogers viitega Hiina püüdele varastada üle maailma eriti intellektuaalset omandit. Sealhulgas ettevõtete ärisaladusi.

"Ma väidan, et täna oleks vaja tegeleda näiteks Ukraina vajumisega Venemaa rüppe ja Hiina küberohuga. Ja nendes asjades peaksime EL-iga koos tegustema," rõhutas Rogers.

"Küberohud on jätkuvalt aktuaalsed. Näiteks on Hiina üks suurimaid sihikuid seatud Saksamaale. Selles võitluses peaksid eurooplased olema meie suurimad liitlased. Praegu kujunenud debati tõttu on eelise saanud hoopis hiinlased," kurtis ta.

Seetõttu peaks USA kongresmeni sõnul hoopis luurevõimekusi veel suurendama. "Uute tehnoloogiate tõttu peaksid meie luureteenistused andmete kogumises veel paremaks muutuma."