Andrus Ansip Eesti Ekspressis:

"Siim Kallas tuleb Brüsselist tagasi. Ta on välja öelnud, et tahab saada presidendiks.

Ei, see tema väljaütlemine nii ühemõtteline ka ei ole. Ta ei öelnud, et presidendi amet on see, mida ta kindlalt tahab. Pigem oli tema määratlus, et ta ei saa seda võimalust välistada.

Mida ta tahab, on praegu veel lahtine?

Ma usun, et praegu ta tahab olla väga hea Euroopa Komisjoni asepresident."

Siim Kallas LPs:

"Siis oleks ju hea võtta vastu rahulik presidenditool, pidada esinduslikku ametit ja nautida rahva armastust?

Aastani 2016 on veel nii palju aega, et selle jooksul võib kõike juhtuda.


Olgem siiski konkreetsed: kas on teil ambitsiooni presidendiametiks või mitte?

Kui oled juba nii kaua poliitikas olnud ja kui õigel ajal tuleb reaalne pakkumine, siis näidake mulle poliitikut, kes ütleks ei, ma ei tunne huvi. Aga ma ei ela täna selle nimel. Muidugi on meelitav olla presidendikandidaadina välja pakutud ja kui see pakkumine tuleb, olen kindlasti huvitatud. Täna ei tee ma aga oma plaane sellest lähtuvalt. Eestimaal on veel palju häid inimesi ja häid kandidaate. Poliitika pole aritmeetika, mööda joonlauda minek.

Kindel on ainult see, et teie tagasitulek lööb kohalikus poliitikas kaardid mõnevõrra sassi.

Jah, ma mingil juhul ei eita huvi Eesti poliitika ja selles aktiivsema kaasalöömise vastu. Aga ma ei tea, kas see ikka on hea plaan. Kas mul on tuua kaasa midagi ootustele vastavat? Kas olen inimene, kes võiks öelda mitte ainult A, vaid ka B, C, D ja F?"

Kas hakkas midagi silma?

Huvitaval kombel ei kippunud Ansip tunnistama, et Kallas oleks Eestile hea president. Alati on võimalus, et Ansip küll mõtleb nii, aga ei öelnud välja. Aga alati on ka võimalus, et Ansip tahab ise Eesti presidendiks saada. Sest kõikides oma viimastes väljaütlemistes on ta rõhutanud, et kavatseb jääda Eesti poliitikasse. Tõsi, ka välismaal töötades saab ta olla osaline Eesti poliitikas, aga vaevalt ta seda mõtleb.

Omaette nüansi lisas Ansipi ja Kallase märkamatusse valimisvõitlusse Euroopa Komisjoni peasekretär ja Kallase endine kabinetiülem Henrik Hololei, kes ütles ETVle antud intervjuus, et eestlasest järgmine volinik peaks olema peaministri-kogemusega. Kas ta soovib Ansipit suunata komisjoni, mitte presidendiks?

Eestis jagatakse ühe hooga mitut tooli. Eesti vajab 2016. aastal uut riigipead, aga enne peab Eesti saatma oma esindaja Euroopa Komisjoni volinikuks. Kahtlemata on Ansipil võimul oleva peaministrina parimad hoovad suunamaks sündmusi ja inimesi talle sobivas suunas. Ja raske on ka uskuda, et Ansip ei tea veel, mida ta tulevikus tahab teha. Selline nn pimeduses kompamine pole tema senise käekirjaga vastavuses.

Seega: õhus on Reformierakonna sees olelusvõitlus, kuidas jagada olulised toolid, teades, et järgmistel Riigikogu valimistel ei pruugi nad enam valitsuses esimest viiulit mängida.