BBC kirjutas kurioossest probleemist põhjalikult oma reportaažis maailma ühe kuulsama narkoparuni "looduslikku jalajälge" Kolumbias tema valdustes uurides. Probleemi esimesed ilmingud olid 2007. aastal kui kohalikud märkasid jões omapärast väikeste kõrvade ning suure suuga looma, keda varem sealkandis nähtud polnud. Üsna pea olid nad aga üsna nõutus olukorras – kohalik loomaarst Carlos Valderrama teatas, et tegemist on Aafrika päritolu jõehobuga, vahendab BBC.

Jões nähtud loomad kuulusid kunagi Escobarile ning olid osaks tema isiklikust loomaaiast. Pärast rantšo konfiskeerimist 1990ndatel viidi narkoparunile kuulunud loomad üle riigi erinevatesse loomaaedadesse. Seal elanud jõehobude koduks jäi aga endine veekogu, mille ümbrus tänaseks taas zoopargiks muudetud on.

Kohalikele elanikele valmistab muret aga jõehobude kiire paljunemine. End koduselt tundnud jõehobusid on nelja asemel nüüd hinnanguliselt 50 – 60. Lisaks on loomad oma algsest elupaigast kolinud kuni 250 kilomeetri kaugusele.

Laste seas on väikesed jõehobud populaarsed koduloomad, kes võetakse enda hoole alla ning keda toidetakse piimaga. Täiskasvanud jõehobud on tegelikkuses aga ohtlikud ning Aafrikas põhjustavad nad rohkem inimsurmasid kui ükski teine vabas looduses elav imetaja. Kuigi Escobari jõehobud pole siiani ühtegi õnnetusjuhtumit põhjustanud, on loomade läheduses elamine kohalikele siiski arvestatav risk.

Ühe variandina nähakse loomade ümberpaigutamist, mille juures on lisaks transpordiraskustele keerukas ka loomadele uue kodu leidmine. Tagasi Aafrikasse viimine oleks ohtlik kogu liigile, sest Kolumbias pesitsenud jõehobud võivad kanda erinevaid haigusi.

Variantidena on kaalutud ka loomade kastreerimist ning radikaalseimana nende tapmist ja grillimist. Viimasega on kohalikel ka omalaadne kokkupuude. Üks jõehobudest suri elektrikarjusesse ekseldes, mille järel kohalikud looma liha ära grillisid. Kõige praktilisem ja reaalsem variant tundub siiani isasloomade elimineerimine, kuid otsust ei olnud BBC külaskäigu ajal veel langetatud.

Pablo Escobar (1949-1993) oli Kolumbia üks kuulsamaid narkoparuneid, kes juhtis Medellini kartelli. Hoolimata oma koletutest tegudest panustas ta siiski ka kohalikku heaolusse, rajades koole, kirikuid ning elumaju vaesematele. Escobar suri tulevahetuses Kolumbia ametivõimudega ning jättis endast maha hiiglasuure (20 ruutkilomeetrit) rantšo, mis pärast mõnda aega tühjalt ja kasutamata seismist ehitati ümber looduspargiks.