Täpne set-list on „pungi ristiema“ endagi jaoks veel üllatus: „Me paneme enda set-listi tavaliselt kokku vahetult enne kontserti lava taga: nii on iga etteaste värske,“ ütles Smith. „See on meie esimene kord Eestis esineda, nii et kõige tõenäolisemalt esitame me laule, mis on ehk siinsele rahvale tuttavamad või mille kohta me tunneme, et inimesed sooviksid meid esitamas kuulda.“

Ainult rahva rõõmuks

Smith rõhutas, et astub täna Nordea kontserdisaali lavale ennekõike inimeste rõõmuks ja meeleheaks ning püüab lugude kokkupanekul ja esinemisel alati lähtuda rahva soovidest. „Me kuulame alati ka rahva enda soove,“ lubas Smith ning lubas muu seas pressikonverentsil kuuldud ajakirjanike soovilugusid kaalumisele võtta.

„Kui te küsite minult, mis mind endiselt motiveerib, siis vastuseks on inimesed,“ rääkis Smith. „Ma olen üsna eraklik inimene: ma kirjutan, pildistan, joonistan, ma olen ema; aga kui ma tahan end kuidagi universaalsemat energiat pidi väljendada, on kontsertide andmine selleks imeline viis: ma saan inimestelt nii palju jõudu, ma saan neile enda energiat tagasi kinkida. Inimesed on see, mis mind endiselt tegevuses hoiab.“

Tallinnas saadavad pungivanaema lisaks tavapärasele bändile laval ka tema poeg Jackson ja tütar Jessie. „Mul on väga hea meel, et minu esimesel Eesti esinemisel on minuga kaasas ka mu poeg ja tütar. Ka nemad motiveerivad mind; nende arengu jälgimine,“ ütles Smith.

Legendaarse punkpoetessi sõnul ongi emadus see, mida ta peab enda senise elu kõige olulisemaks saavutuseks ja väljakutseks. Ent vanusenumbri kasvades suureneb ka emadust ümbritsevate väljakutsete ring: „Ma olen 67-aastane, ma tunnen end hästi, ma tunnen end tervena; aga vanemaks saades peab rohkem tähelepanu pöörama sellele, kuidas sa toitud, end esitled, end liikuvuses hoiad ning millises meeleolus oled,“ ütles Smith.

„Ma loodan elada üsna vanaks ja mul on veel palju tööd ära teha. Vanemaks saades pead silmitsi seisma väljakutsetega, millega sul varem tegemist ei olnud: kui tahad elada pikalt, pead enda eest ka hoolt kandma,“ rääkis pungivanaema eilsel pressikonverentsil.

Pille kotti veel ei pane

Punkmuusika grand old lady’l on aga enda sõnul veel piisavalt, mille nimel igal hommikul üles ärgata: mõni uus raamat, põnev kohvisort, uus muusika või äge kohvik linnas. „Kõige põnevamad on minu jaoks uued raamatud ja uued detektiivisarjad. Ma armastan detektiivisarju!“
Smith andis lootust, et kunagi näeb ka tema nime mõne krimiromaani kaanel: „See ei ole kindlasti mu järgmine raamat, ega ka raamat, mis ilmub, pärast seda; aga see võib olla mu ülejärgmine romaan,“ lubas punkpoetess.

Lisaks töötab pungivanaema kirjutamise kõrvalt ka juba uute laulude kallal ning lubab peagi uue materjaliga välja tulla. „Järgmine aasta tähistab ka „Horses“-i 40. juubelit, nii et seda verstaposti kavatseme me ka kindlasti tähistada,“ lubas Smith. Samuti on „pungi ristiemal“ lõpetamisel uus romaan.

Kes legendaarset pungivanaema Patti Smithi oma silmaga kaeda soovib, saab seda teha juba täna õhtul Nordea Kontserdimajas Tallinnas Solarise keskuses kell 19.

Vaata Patti Smithi esitamas lugu "Grateful" eilsel pressikonverentsil ajakirjanikele: