Festivali programmijuht Ats Luik: Muusikaprogrammiga toetame kohalikke DJ-sid, produtsente, bände ja kunstnikke, kes meie arvates väärivad suuremat kõlapinda ja tähelepanu. Ei näinud mõtet kutsuda esinema artiste, kes sel suvel juba suurematel festivalidel esinenud ja niikuinii kõigi jaoks teada-tuntud tegijad. Ühesõnaga - kuuleb palju uut ja huvitavat kohalikku muusikat!

Kes on need esinejad, keda sa ise kindlasti vaatama lähed ja teistelegi soovitad kaema minna?

Müürilehe peatoimetaja Helen Tammemäe: Mina isiklikult vaatan kindlasti kõiki esinejaid - dream line-up ju, kui endale ise festivali korraldad. Meie programmijuhi Ats Luige maitse on laitmatu - selles ei tasu kellelgi kahelda. Ma arvan, et Müürilehe festivali ja mõne teise muusikaürituse erinevus ongi justnimelt see, et kui kommertsliku suunitlusega muusikafestivalid panevad kava kokku selle järgi, mitu inimest ühe või teise artisti kuulmise-nägemise eest on valmis pileti eest maksma, siis me oleme juba eos vastupidiselt üles ehitatud, sest meie eesmärk on inimestele pakkuda uusi ja ootamatuid elamusi. Artiste, kelle lavale toomiseks on vaja veidi moosida, seebitada ja manguda. See-eest on meil väga eksklusiivne line-up. Aga nimesid nimetades - sellise superstaar nagu Dirty Beaches pole ilmselt ammu nii väiksel ja hubasel laval üles astunud, kui on Müürilehe festivalil. DB astub lavale reedel kell 23.00.

Tänavune kultuurisuvi ujutab juba ilma Müürilehe festivalitagi erinevatest üritustest üle. Miks on Eestile vaja veel ühte festivali?

HT: Veel ühte festivali kindlasti iseenesest juurde ei ole vaja, aga me räägime kvaliteedist. Meil on vaja festivale, mis oleksid professionaalsed ja kvaliteetsed - mitte järjekordset harju keskmist. Festivale, kus oleksid huvitavad artistid (mitte need, keda igal teiselgi näha saab), hea saund ja mis rajaksid teed uuele Eesti biidile, millega maailma minna. Natukene võib seda maailma koju ka tuua muidugi.

Mida te enda festivaliga taotlete? Mida põnevat ja teistsugust toob Müürilehe festival endaga kohalikule kultuuriskeenele kaasa?

HT: Me taotleme põhimõtteliselt uusi standardeid. Ma loodan, et me suudame kohalikku taset veidi tõsta ja panna inimesi hindama uut muusikat ja tantsukultuuri, mis siinmail veidi tutvustamist tahab. Et festival ei seisne peaasjalikult pudelite tühjendamises ja põõsas sõpradega suitsu kimumises, vaid see võib tähendada ka virgastavat tantsumaratoni läbi öö - seda pakuvad meil reedel Drummie & Orav ja laupäeval Bakey USTL: DJ-d, kes on midagi enamat kui asjaarmastajad - tegu on plaadikeerutajatega, kes on oma valikutesse pannud kogu oma aja, raha ja hinge. Kes on ennast sisuliselt muusikale maha müünud.

Varasemalt on liikunud sahinad selle kohta, et sel nädalavahetusel toimuv üritus on kõigest väike eelmäng sellele, mis tulevikus aset hakkab leidma. Mis kurjad plaanid teil Müürilehe festivaliga on?

HT: See on tõsi, paneme teadlikult seemne mulda, et panna kasvama üks korralik rahvusvahelise suunitlusega muusikafestival. Taaskord võiks tegu olla üritusega, mille nimel ka naabrid oleksid valmis kohale sõitma ja millel oleks ka tuntavalt eksootilise Eesti tegu ja nägu. Meil on väga tugev põrandaalune muusikaskeene, mis elab ja vibreerib. Kes sellega väga lähedalt kokku pole puutunud, siis reedene Vibratsiooni sessioon klubisaalis seda kindlasti peegeldab. Jättes korraks isikliku suurushullustuse tahaplaanile, võiks pigem öelda, et sellest saab omamoodi y-generatsioonile omase revolutsioonilise alatooniga muusikafestival.

Müürilehe festival toimub 15. ja 16. augustil 2014 Kultuurikatla Aias ja EKKM-is. Korraldajad lubavad kohale tuua nii kodu- kui välismaised elektroonilise ja alternatiivmuusika hurmurid ning rahvast päikesetõusuni ja edasi tantsutada. Esinevad Dirty Beaches, Ratkiller, Pastacas, Drummie & Orav, Paranoid One, Gorõ Lana, Sequoia, Alaska, Bakey USTL.