Minu tänane teema on seesama, millest ma olen siit puldist juba korduvalt rääkinud, nimelt ma tahaksin uuesti rääkida ootealatasudest piiriületuspunktides. Ma olen sel teemal korduvalt sõna võtnud eri komisjonides, olen tõstatanud küsimuse siin Riigikogu saalis, teinud arupärimisi. Aga see probleem ei taha sugugi kuidagi laheneda. Ja probleem on nimelt selles, et seadus ütleb üheselt, et ootealatasusid ei tohi võtta sõidukite omanikelt siis, kui sõiduk läbib ooteala ilma, et ta neid teenuseid kasutaks. Ometi on kuni tänase päevani juhtunud nii, et kõik sõidukite juhid, kes sisenevad ootealale, tasuvad ootealatasu.

Olgugi et nad ooteala teenuseid ei kasuta. Just viimasel ajal on hakatud ka minu käest rohkem küsima, et mis selle probleemi lahend on.

Olen ka viimasel ajal korduvalt tõstatanud küsimuse, viimati rahanduskomisjonis, kui siseminister käis meil riigieelarve oma osa tutvustamas. Tegime juttu sellest, et mis lahenduse saab ootealatasude võtmine. Olen ka kirjalikult pöördunud kantsleri poole, et võtaks kokku kõik need inimesed, kes on sellel teemal pädevad ja otsustaks ära selle, et sõiduautode omanikud ootealatasusid tasuma ei peaks, kui nad suunatakse ootealale vaid selleks et edasi suunduda piiriületusele.

Üldiselt on ju kehtiv riigipiiri seadus, et Eesti riigist väljumine on kõikidele tasuta, ometi on nii Koidula kui ka Luhamaa piiripunktis jätkuvalt olukord selline, et kõik sõiduautod, kes sisenevad piiripunkti, läbivad ooteala ja seega on ka riigipiiri ületamine tasuline.
Kõik liiklusmärgid on piiriületuspunktides suunatud nii, et riigimaantee kasutamine otse ilma ooteala läbimata ei ole isegi võimalik. On loomulikult olnud selliseid juhtumeid, kus sõiduauto läbib ilma ooteala sisenemata ja sõidab otse riigipiirini, siis piirivalvurid saadavad auto tagasi, selleks et lihtsalt tasuda ooteala tasu.

Ma olen teinud ka korduvalt arupärimisi ja ka kirjaliku- õiguskantslerile ja õiguskantsler on juba aastaid tagasi öelnud, et sõidukite maanteepiiripunkti sisenemise korraldamisel Luhamaa ja Koidula piiripunktides rikutakse riigipiiri seaduse § 83 lõiget 4, mille kohaselt ei tohiks võtta ooteala kasutamise eest tasu, kui sõiduk on suunatud piiriületuse ootealale, kuid ei kasuta tegelikult piiriületuse ooteala teenust ja suunatakse kohe piiriületuspunkti. Selline seaduse rikkumine käib aga ka praegu. Ma vaatasin enne siia saali tulekut, milline on see järjekord ootealal. Tuleb välja, et täna on läbinud ooteala ja üldse piiri väga väike hulk A- ja B-kategooria sõidukeid. Hetkel ei olnud ei elavas ega kogu järjekorras mitte ühtegi sõidukit. Ometi, isegi kui on broneering olemas, tuleb kõikidel, ka juhuslikel sõiduautodel seda ootealatasu maksta. Ootealatasud tõusid, praegu on ootealatasu 5 eurot ja broneeringutasu on 1,3 eurot.

Piltlikult öeldes on jätkuvalt selline olukord, kus Eesti Vabariigi kodanikel on võimatu Eesti riigist lahkuda ilma, et nad ühele erasektorile seda tasu ei tasu. Ja õiguskantsler on teinud oma ettepanekus selle rikkumise kõrvaldamiseks järgmise ettepaneku: lõpetada Koidula ja Luhamaa piiripunktides ooteala kasutamise eest tasu võtmine kõigi sõidukite kategooriate juhtidelt, kui on täidetud järgmised tingimused. Need on siis, sõidukile on võetud järjekorrakoht elektroonilise piirijärjekorra broneerimiskeskkonnas ning selle eest on makstud ja kui on ainsaks teenuseks läbisõit ootealalt.

Samuti ta ütleb, et tuleb üle vaadata kõik halduslepingud ja kui on vaja, siis tuleb muuta ka riigipiiri seadust. Sotsiaaldemokraadid hoiavad sellel teemal silma peal ja me oleme seda meelt, et selline ebaseaduslik tasude võtmine tuleb kiiremas korras lõpetada.

Aitäh!"