Samuti heidab ekssaadik ette partei "respublikaniseerumist" ning tõdeb, et see tee ei vii edule.

Lisaks avaldab valimistel saadikukohast ilma jäänud Maruste nördimust, et erakond on ta justkui kõrvale heitnud. "Kui ma peale pikka ootamist ja kõhklusi viimastel valimistel küsisin, kas mind on erakonnale veel vaja. Vastus Kristenilt oli mitte just entusiastlik jaa, ja nii ma maandusin Tartu ringkonnas 5. positsioonil. Sõnum oli selge, selles peegeldus hinnang mu tööle ja vajalikkusele," kirjutab Maruste.

Loe lõike Maruste saadetud kirjast erakonnakaaslastele:

….

Kui erakond edaspidi tahab edukas olla, siis respublikaniseerumine ei ole tee edule.

….

Erakonnas liigub info v. suunatult ja valikuliselt ning olulisi uudised ja otsuseid loeb enamus erakondlastest meediast.

…..

Kui ma peale pikka ootamist ja kõhklusi viimastel valimistel küsisin, kas mind on erakonnale veel vaja. Vastust Kristenilt oli mitte just entusiastlik jaa, ja nii ma maandusin Tartu ringkonnas 5. positsioonil. Sõnum oli selge, selles peegeldus hinnang mu tööle ja vajalikkusele. Kuigi Tartu piirkonna valimiseelne üldkogu toimus õhtul, sai juba hommikul meediast lugeda Tartu järjekorda.

…..

Kus on ja milles avaldub RE liberalistlik ilmavaade? See näib olema asendunud lihtsalt iga hinna eest võimule saamise/olemisega.

Erakonna ideoloogiline põhi - liberalism - hajub ja asendub lihtsalt võimutehnoloogiaga. Peaasi, et meie valitseda saaks.

Sisedemokraatia erakonnas jätab pehmelt öeldes soovida, nii protseduurides kui praktikas. Näiline demokraatia ei asenda tegelikku. See on varem või hiljem hukatuslik.