Ka statistika "toetab" skeptikuid. Septembri alguses avaldas Eesti Päevaleht uuringu, mis näitas, et ainult 22 protsenti inimesi on nõus pagulasi Eestisse vastu võtma. Veel kaks kuud tagasi oli pagulaste vastuvõtmise poolt 41 protsenti eestimaalasi. Ekspertide hinnangul on umbusu ja viha suurenemise taga kriisi üldine süvenemine, valitsuse halb kommunikatsioon, vähene selgitustöö ja inimeste soov uskuda oma hirme.

Lisaks tegid Eesti Päevaleht ja Delfi suve alguses veebiküsitluse, mille järgi ei taha üle 80 protsendi vastanuist Eestisse pagulasi.

Eelnevad numbrid ja ühiskonna lõhestatus sunnib osapooli kokku viima, et kõik saaks omi seisukohti selgitada, aga ka teisi kuulata ja kuuldu üle mõelda. Tänaseks on see möödapääsmatu fakt, et pagulased tulevad Euroopasse ja Eestisse, aga kui riik ning kodanikud ei ole selleks valmis, on halb nii külalistel kui meil endil. Vähim, mida saame teha, on argumenteeritud debatt, selgitustöö ning toetumine kindlatele faktidele.

Täna kell 10-12 debateerivad Helen Sildna ja Jaanus Juss - Sõbralik Eesti ning Ingi Mihkelsoo - Eesti Pagulasabi.

Debati ülesehitus on lihtne - toimetus avab selle loo kommentaariumis juurdepääseu kõikidele registreeritud kasutajatele ja kahe tunni jooksul saavad nii kutsutud kui registreeritud kommentaatorid omavahel debatti pidada. Loodetavasti on vaidlus argumenteeritud ja mõistlik ja just selline, et ühiskondlik üksteisemõistmine kasvab natukenegi.

Head ja kultuurset arutamist!