"Kui õpetajate töötasu alammäär täistööajaga töötamise korral on 900 eurot kuus, siis enamikul lasteaiaõpetajatel palga alammäär puudub ning palgad jäävad oluliselt õpetajate palkadele alla. Kahvel on 590 eurost kuni 900 euroni," ütles Sults.

Haridusminister vastas, et lasteaiaõpetajate palk on kohaliku omavalitsuse teha.

"See on valikute küsimus. Ja neid valikuid teevad omavalitsused väga erinevalt. Samas, näiteks Vormsi saarel on lasteaiakasvatajate, vabandust, lasteaiaõpetajate palk üle 1100 euro, aga on ka näiteid 400-eurostest palkadest, mis muidugi ei tee rõõmsaks. Kuid see on siiski omavalitsuste hinnang oma olukorrale, sh ka oma tööturu olukorrale. Haridusministeerium toetab seda valdkonda kaudsemalt," sõnas Ligi.

"Õpetajate palga alammäär on 900 eurot. Lasteaiaõpetajate palga alammäär aga puudub. Millal plaanib valitsus selle kehtestada? Ei kavatsegi ja täpselt sama vastuse olete ilmselt saanud ka kahelt eelmiselt haridusministrilt, kes kuulusid koalitsioonierakondadesse," ütles
haridusminister.

Ta ütles, et ei tahaks rikkuda omavalitsuste autonoomiat oma eelarvete koostamisel. "Ma olen põhimõtteliselt kriitiline jäikade reeglite vastu tööturul, aga kehtestada veel seda teiste eelarvete arvel, see on juba autonoomia küsimus, mida ei taha rikkuda. Koolieelsete lasteaiaasutuste seadus ütleb, et kokku lepivad lasteaiaõpetajate palgatingimustes omavalitsused ja lasteaiaõpetajate esindusorganisatsioonid. Küsimus on, kas üldse selliseid sätteid peaks seadusesse panema, mis kehtivad sel juhul, kui kokkulepe tuleb ega kehti justkui siis, kui kokkulepet ei tule. Läbirääkimisi, seadusega ei saa minu arust nende tulemust ju kehtestada. Aga see näitab ära õigesti osapooled, kes seda asja ajavad."

Samuti ei pidanud Ligi põhjendatuks koolieelsete lasteasutuste õpetajate puhkuse pikendamist 42-lt puhkusepäevalt pikemaks. "42 puhkusepäeva on päris pikk puhkus, peab möönma. Tavaliselt on nende inimeste kasvatatavate ja õpetatavate laste vanematel ju puhkus 28 päeva," tuletas minister meelde.