Vägisi tundub, et ka riigikogu on nagu kass, kes ei saa midagi oma jooksuaja vastu. Kuluhüvitised on aga nagu loodusseadustega pealesunnitud kiim, mis sunnib ukse taga kräunuma ja esimesel võimalusel metsa jooksma. Inimene, kes on oma tungide ja himude peremees, suudaks end taltsutada, aga kass ja riigikogu pole ilmselt iseenda isandad, nad pole vabad. Kumbki neist pole Kierkegaard.

Sellisel juhul pole muidugi midagi parata. Tõprale ei saa süüks panna, et ta tõpra kombel käitub.
Tõprale ei saa süüks panna, et ta tõpra kombel käitub. Aga sisimas tahaks ta olla õilis.

Siiski leidub riigikogu ja kassi vahel otsustav erinevus. Kass litutab oma litutamised ära, tuleb verise kõrvaga koju tagasi ja võtab südamerahuga sisse oma vana koha diivanil. Tema ei kahetse midagi. Riigikogu on seevastu nuheldud kõutsi himude ja ingli südametunnistusega. Algul ta patustab, pärast haliseb ja piinleb. Kassile ei tule pähegi, et temast võiks saada Kierkegaard, aga riigikogule küll. Riigikogu tahaks sisimas olla õilis. Ta tahaks kaotada kuluhüvitised, langetada oma palka, loobuda saadikupuutumatusest… Kuid ta ei tee seda, sest pole selleks võimeline! Operatsioon oleks liiga valus. Riigikogu teab, et jooksuaeg muudab ta ogaraks, ja häbeneb seda, aga ise end tohterdada ei suuda. Ta on nagu libahunt, Sigatüüka professor Lupin, kes inimnahas olles kahetseb seda, mis ta täiskuuööl metsas korda saatis.

Nii kuulemegi aeg-ajalt Toompea poolt anuvaid palveid: mis oleks, kui meile määraks palgad ja soodustused mingi müütiline tarkade nõukogu? See on viimane lootus. Animaalsete tungidega ära vaevatud hing ihkab südamesopis rahu. Kindla käega veterinaari, kes tuleks terava noaga, teeks tšiki-briki ja lõpetaks häbistavad jooksuajad igaveseks, nii et riigikogust saaks viimaks ometi kassi asemel Kierkegaard.