„Kontrollides informatsiooni, tema profiili ning tema sõprade ja sugulaste profiile, leidsime me hulgaliselt kinnitusi selle kohta, et ta oli lepinguline tegevsõjaväelane. Ajateenistuse lõpetas ta 2015. aasta juunis ja kirjutas kohe alla lepingule,“ öeldakse CIT teates.

Hukkunu lähedased rääkisid aktivistidele, et nende juurde sõitsid ohvitserid Krasnodari krais asuvalt Primorsko-Ahtarski sõjaväelennuväljalt, kus baseerub õhujõudude ja õhutõrje 4. armee 1. kaardiväe segalennudiviisi 960. ründelennuväepolk. Süürias tegutsevad Vene ründelennukid Su-25 on pärit sellest polgust, kinnitavad CIT aktivistid.

„Pärast ajateenistuse läbimist sõjaväeosas number 20926 (õhujõudude 834. õppekeskus, Zernogradi linn, Rostovi oblast) kirjutas Vadim alla lepingule sõjaväeosaga 75387, 960. ründelennuväepolguga,“ teatavad CIT aktivistid. Kostenko ei olnud piloot, vaid tegeles tehnika teenindamisega maapinnal.

Sugulaste teatel hukkus Kostenko selle aasta 24. oktoobril. 23. oktoobril avaldas ajaleht Wall Street Journal artikli Venemaa sõjategevusest Süürias, milles teatati ka esimesest ohvrist Vene sõjaväelaste hulgas. Venemaa kaitseministeeriumi allikas kinnitas Wall Street Journalile ühe sõjaväelase hukkumist, kuid ütles, et ta ei saanud surma mitte sõjategevuses, vaid relvadega ettevaatamatu ümberkäimise tagajärjel.

Süüria aktivistid teatasid 23. oktoobril Latakias asuvast venelaste käsutuses olevast Hmeymimi lennubaasist tulevast mustast suitsust.

CIT aktivistide teatel käivad sõjaväelaste sugulaste hulgas kõlakad veel üheksa hukkunu kohta lisaks Kostenkole.

Kreml ei tea hukkumise kohta midagi

Kremlil ei ole tõendeid Vene sõjaväelase hukkumise kohta Süürias, teatas Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov.

„Ei, ma ei tea sellest midagi. Ma arvan, et seda peab täpsustama kaitseministeeriumis,“ ütles Peskov vastuseks palvele kommenteerida teadet Vene sõjaväelase hukkumise kohta Süürias, mille avaldas teisipäeva hommikul RBK, vahendab TASS.


Poos end üles?

Päeva jooksul teatati hukkunud sõduri vanematele, et nende poeg poos ennast seal üles, vahendab uudisteagentuur Reuters.
Vadim Kostenko

Aleksandr ja Svetlana Kostenko ütlesid oma kodus Lõuna-Venemaal Reutersile, et ei usu, et nende poeg Vadim oleks ise endalt elu võtnud.

„Ma ei usu seda versiooni iialgi,“ ütles Svetlana, kelle sõnul rääkis ta pojaga viimati laupäeval, päeval, kui ta suri. „Me rääkisime iga päev telefoni teel pool tundi. Ta oli rõõmsameelne, õnnelik ja ta naeris.“

Vadimi isa Aleksandr nõustus sellega. „Meile öeldi, et ta poos ennast tüdruku pärast üles. Ta ei oleks seda iialgi teinud. Ma tunnen oma poega väga hästi,“ ütles Aleksandr.

Kostenko kuulus Vene õhujõudude toetuspersonali hulka. Ta kirjutas lepingule alla 20. juunil ja saadeti lennukiga Süüriasse 14. septembril, kaks nädalat enne Vene õhurünnakute kampaania algust, rääkis isa. Aleksandr sai teada, et Vadim on Süürias, alles siis, kui ta juba seal oli.

Kostenkode sõnul tõi kurva uudise poja pataljoniülem isiklikult. Ta ütles, et Vadim poos ennast laupäeval, 24. oktoobril üles.

Ka Vadimi noorem õde Katja ja tädi Anna Mussijenko ütlesid, et ei usu, et ta end ise tappis. Nad ütlesid, et Vadim kavatses abielluda ning nad said pruudiga väga hästi läbi. Suvel tutvustas Vadim tüdrukut perekonnale.

Mussijenko sõnul olid Vadimil piloodiks saamise ambitsioonid. Vadim ütles lähedastele, et ei saanud koos sõpradega keelduda käsust Süüriasse minna.