Peate nüüd erakonnast lahkuma nagu põhikiri nõuab?
Mina ei tea seda, juhatus otsustab.

Kas juhatus jõuab koguneda veel enne kongressi, kus ilmselt põhikirja muudetakse?
Minu teada meil vahepeal juhatuse koosolekuid ei ole. See on kõik juhatuse pädevuses. Kas põhikirja muudetakse, seda ma küll ei tea.

Ja teie olete endiselt seisukohal, et teie pole midagi valesti teinud?
Loomulikult, ma lootsin teistsugust otsust. Ma jätkuvalt arvan, ja rääkisin ka Lauriga (Lauri Laasi, kes samas asjas samuti süüdi mäisteti – U. J.), et otsus on poliitiliselt motiveeritud, kalastamise tulemusel saadud. Nii ei peaks käima asjad Eesti vabariigis.

Erakonnast ise te välja astuma ei hakka?
Ma ei näe põhjust jah. Las juhatus langetab sellekohase otsuse.

Eesmaa: Toobal ja Laasi visatakse erakonnast välja

Keskerakonna juhatuse aseesimehe Enn Eesmaa sõnul ei jäta praegune erakonna põhikiri teist võimalust ja riigikohtus süüdi mõistetud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ja liige Lauri Laasi tuleb erakonnast välja visata.

„Praegu kehtiva põhikirja järgi me, jah, arvame nad välja,“ lausus Eesmaa, kelle sõnul ei pea selleks juhatus eraldi kogunema. „See on üsna automaatne. Kui otsus on juba jõus, siis see täpselt nii lähebki.“

Keskerakond kavatseb aga järgmise nädala pühapäeval toimuval kongressil põhikirja muuta nii, et kriminaalkaristuse saanud erakonnaliikmeid ei heidetaks enam välja automaatselt. „Juhul, kui lähevad kongressil läbi nüüd need põhikirja muudatused, siis tulevikus sellistel juhtudel on juhatusel ja ka volikogul võimalus ja õigus neid asju veel uuesti üle kontrollida ja [välja] arvata juhul, kui süüdimõistetu või teistel põhjustel ära läinud inimene seda tahab, aga see pole automaatne,“ selgitas Eesmaa.

Toobal ja Laasi heidetakse praegu küll erakonnast välja, kuid pärast kongressi on neil võimalik püüda uuesti erakonda astuda. „See oleneb süüdistuskokkuvõttest, see oleneb kriminaalsest teost, neid on võimalik siis arvestada ja võrrelda,“ sõnas Eesmaa ja lisas, et ilmselt tuleb erakonda naasmiseks süüdimõistetutel volikogu ees oma otsust põhjendada. „See on natukene aukohtu moodi.“

Eesmaa märkis, et Keskerakonna põhikiri on teiste erakondadega võrreldes kriminaalkaristuse saanud liikmete suhtes kõige radikaalsem, kuna veel vaid IRL-is kuulub kriminaalkaristuse saanu automaatselt väljaviskamisele.

„Toobali puhul on muidugi veel ka see, et ta on peasekretär, nii et tema määras ametisse ja valis teiste hulgast välja erakonna esimees Edgar Savisaar, nii et siin on kindlasti ka temal oma sõna öelda,“ lausus Eesmaa. Samas Toobali väljaviskamisele Savisaar praegu põhikirja järgi ikkagi kätt ette panna ei saa ja ühtlasi ei saa Toobal ja Laasi ilmselt erakonda naasta enne kongressi ega seetõttu juhtorganitesse kandideerida.