Riigikohus leidis tänases otsuses, et EOK president Neinar Seli on süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises. Riigikohtu hinnangul lugesid varasemad kohtuastmed (maa- ja ringkonnakohus) nõuetekohaselt tõendatuks, et Seli, kes oli nii Tallinna Sadama nõukogu esimees kui ka EOK president, hääletas Tallinna Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. aasta koosolekul otsuse poolt maksta Eesti Olümpiakomiteele 250 000 eurot toetust.

Seli end süüdi ei tunnista ning kaebab asja Euroopa kohtusse edasi. Enne kohtuotsust lubas ta EOK presidendi kohalt tagasi astuda, tänases pressile läkitatud kommentaaris ta seda enam selge sõnaga ei ütle.

Pevkur: raske on ette kujutada Seli jätkamist

Urmas Jaagant
EOK täitevkomitee liige siseminister Hanno Pevkur näeb pigem Seli EOK presidendi kohalt lahkumas.

Siseminister Pevkur avaldas Neinar Seli riigikohtus süüdimõistmist kommenteerides lootust, et Eesti olümpiakomitee ja Eesti spordi maine antud juhtumist tervikuna ei kannata. "Seli jätkamine EOK presidendina tuleb arutusele järgmisel täitevkomitee istungil, aga on selge, et tema jätkamist on kõigil raske ette kujutada," sõnas Pevkur.

"Mis puudutab kohtuotsust, siis sellel on kindlasti laiem mõju kui ainult Neinar Seli juhtum. Minu soovitus oleks kõikidele erinevate valdkondade katusorganisatsioonidele see otsus läbi lugeda ja vaadata üle oma otsustusprotsessid," lisas ta.

Pevkur sõnul usub ta, et spordi rahastamist üldiselt riigikohtu otsus ei mõjuta ja tänased spordi toetajad jäävad spordi juurde ka edaspidi.

Sester: EOK presidendi vahetus on möödapääsmatu

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul ei pääse pärast Seli kohtuotsust EOK presidendi vahetamisest.

"Riigikohtu otsust tuleb respekteerida ning Eesti Olümpiakomitee peab olema vaba kahtlustest ausa toimimise suhtes," ütles EOK täitevkomitee liige Sven Sester.

"Seetõttu on EOK presidendi vahetus praeguses olukorras möödapääsmatu ning Neinar Seli on ka teatanud enda tagasiastumisest EOK presidendi ametist süüdimõistva otsuse korral," lisas ta.

Indrek Saar: Seli tagasiastumine on ainuvõimalik lahendus

Kultuuriminister Indrek Saar leidis, et kriminaalkaristuse saanud Neinar Seli peab EOK juhi kohalt tagasi astuma.

"Neinar Seli on varem avalikkusele kinnitanud, et ta astub süüdimõistva otsuse korral tagasi. Ma mõistan tema valikut ja pean seda ainuvõimalikuks lahenduseks," ütles Indrek Saar Eesti Päevalehele.

"EOK juhtkond peab langetama otsuse, kuidas kujunenud olukorras edasi minna." Saare sõnul ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et EOK koondab enda alla kogu spordivaldkonna ja selle arendamise, nii saavutus- kui ka harrastuspordi ja on sellega kogu ühiskonna jaoks esimene spordivaldkonna peegel.

"Poliitikakujundaja ehk kultuuriministeeriumi jaoks on EOK esimene ja olulisim valdkonna esindusorganisatsioon. EOK tegutseb avalikes huvides ning kannab sotsiaalse partnerina vastutust," selgitas Saar. "Järelikult peab mitte ainult sport ise, vaid ka spordi juhtimine ja rahastamine olema ja näima üheselt puhas - selge, aus, läbipaistev."


Seli juhtum kinnitab Saare sõnul taas, et tuleb välja töötada usaldusväärne ja läbipaistev spordi rahastamise süsteem. "Koos rahandusministriga oleme alustanud riigi spordi rahastamismudeli olemasolevate aluspõhimõtete ülevaatamist ning riigieelarve strateegia 2017-2020 koostamisel esitame praeguste aluspõhimõtete muutmise ettepanekud valitsusele otsustamiseks," sõnas ta.