Tallinna linn esitas Tartu halduskohtule kaebuse, milles palus kohustada ministeeriumi tasuma linnale erakooliseaduse alusel alates 2011. aasta 1. septembrist kuni 2012. aasta 31. detsembrini eraüldhariduskoolidele tasutud 1 375 879 eurot ja 93 senti või siis mõista sama summa ministeeriumilt välja hüvitisena. Ringkonnakohtus suurendas Tallinna linn nõuet 2 miljoni euroni.

Koos varem Tartu ringkonnakohtu otsusega väljamõistetud summaga peab riik tasuma Tallinna linnale kokku ca 2 miljonit eurot.

Riigikohus otsustas jätta haridus- ja teadusministeeriumi menetluskulud tema enda kanda ning tagastada Tallinna linna tasutud kautsjoni.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on riigikohtu otsus erakooliseaduse rahastamises ootuspärane, kuna riigikohus on juba varasemalt väljendanud seisukohta, et erakoolide tegevuskulude hüvitamine on riiklik ülesanne ning riik peab hüvitama kohalikele omavalitsustele kõik ülesande täitmisega seotud kulud.

"Selle taustal jääb arusaamatuks, milleks oli vaja kulutada mõttetult aega ja ressursse. Kahtlemata oli kohalike omavalitsuste kohtusse saatmine ministeeriumi poolt ebamõistlik, mille eesmärk oli vaid lükata kulude tasumine kaugemasse tulevikku. Ent nii koormati üksnes ebamõistlikult kohtuid ja omavalitsusi," nentis Kõlvart.

Abilinnapea sõnul on antud vaidlus ja riigikohtu otsus märgilise tähtsusega. "Loodetavasti aitab see lõpetada ka kõigi ülejäänud ligi 50 omavalitsuse poolt kohtule esitatud kaebuste lahendamise, milles seni oodati riigikohtu seisukohta," täpsustas Kõlvart. "Ka Riigikohtu otsuses nõustutakse linna seisukohaga, et ministeeriumi tegevus omavalitsuste kohtusse suunamisel ei ole olnud mõistlik ja riik peaks lõpuks asuma täitma omavalitsuste õlgadele pandud riiklikke ülesandeid, mis on täitmata alates 2011. aastast," märkis Kõlvart.

Riigikohus märkis, et ei pea halduskandjate vaheliste rahastamise küsimuste kestvat lahendamist kohtuvõimu vahendusel mõistlikuks. "Ainuke mõistlik lahendus on, et riik hüvitab kõikidele kohalikele omavalitsustele nende poolt erakoolidele makstud tegevuskulud ja ka pooleliolevad kohtuasjad lõpetatakse," sõnas Kõlvart. "Seega loodame, et Tallinna linn ei pea teise osa ehk 2,6 miljoni euro suuruse nõude osas jääma ootama riigikohtu otsust ning seetõttu jälle raiskama maksumaksja raha."

Ühtekokku võlgneb riik Tallinnale ca 4,6 miljonit eurot, millest kahe miljoni euro ulatuses on kohtuvaidlus nüüdseks lõppenud.