„Varem või hiljem tamm puruneb,“ hoiatas Abdullah.

Jordaania on 4,6 miljonist ÜRO poolt põgenikuna registreeritud süürlasest vastu võtnud 635 000. Valitsuse teatel elab Jordaanias veel üle miljoni süürlase, sealhulgas need, kes saabusid enne sealse rahvaülestõusu algust 2011. aastal.

Kuningas Abdullah ütles BBC-le, et 25 protsenti Jordaania eelarvest kulutatakse põgenike aitamisele, avalikud teenused on suure surve all ning paljudel on raskusi töö leidmisel.

„Jordaania rahva meel on minu arvates jõudnud keemispunktini,“ ütles Abdullah. „See kahjustab meid, mis puudutab haridussüsteemi, meie tervishoidu. Varem või hiljem tamm minu arvates puruneb ja ma arvan, et see nädal on jordaanlaste jaoks väga tähtis, et nad näeksid, kas abi tuleb, mitte ainult Süüria põgenikele, vaid ka nende oma tulevikule.“

Abdullah märkis, et Euroopasse pidi tulema üle miljoni sisserändaja, et Euroopa riigid mõistaksid, millist survet Jordaania tunneb.

„Nad mõistavad, et kui nad ei aita Jordaaniat, on neil palju keerulisem pagulaskriisiga tegelda,“ ütles Abdullah, viidates sellele, et Jordaania ei pruugi olla enam võimeline rohkem põgenikke vastu võtma.

Kuningas lükkas tagasi rahvusvahelise kriitika Jordaania tahtmatuse suhtes võtta vastu umbes 16 000 Süüria põgenikku, kes viibivad kõrvalises kõrbepiirkonnas Jordaania põhjapiiril.

Abdullah kinnitas, nende põgenike hulgas on Islamiriigi elemente.

„Kui te tahate asuda selles küsimuses moraalselt kõrgemale seisukohale, viime me nad kõik lennubaasi ja meil on enam kui hea meel paigutada nad ümber teie maale, kui te ütlete, et neid on seal vaid 16 000,“ lisas Abdullah.