Juhul kui neile määratakse kautsjon, saavad nad edasikaebuse menetlemise ajaks küll vanglast välja, kuid ei tohi Indiast lahkuda. Peale selle valmistatakse 14 Indias vangi mõistetud laevakaitsja jaoks ette vangide vahetamise lepingut Indiaga, mis võimaldaks laevakaitsjatel karistust kanda Eestis.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on leppe valmimine lähinädalate või lähikuude küsimus. "Sisuliselt tekst on juba kokku lepitud ja Eestis piisab selleks vabariigi valitsuse heakskiidust.

Tegemist on kuriteoga, mis on karistatav nii Indias kui Eestis ja see võimaldab sõlmida vangide vahetamise lepingut.

"Aga ma ütlen juurde ka seda, et miks me otsustasime vangide vahetuse lepingu sõlmida, oli ka justiitsministeeriumi esialgne analüüs, mis ütles, et sama teo eest, ehk õige relvaloata relvade omamine laeval, on karistatav ka Eestis. Tegemist on kuriteoga, mis on karistatav nii Indias kui Eestis ja see võimaldab sõlmida vangide vahetamise lepingut," märkis Kaljurand eelmisel nädalal.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta oktoobris USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Mullu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil.

Laevakaitsjate süüasja arutamine läbis seejärel mitu kohtuastet. Mullu juuli keskel saatis aga India ülemkohus süüasja arutamiseks tagasi Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud. Tänavu 11. jaanuaril mõistis India Tuticorini maakonnakohus vastupidiselt ootustele 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi.