Kahtlustused ja eeluurimine said alguse juhtumist, kui teatati 15-aastase Joensuu tüdruku kadumisest. Tüdruk naasis paari päeva pärast koju, misjärel tekkisid kahtlused seksuaalkuritegude kohta. Kahtlusalune peeti kinni samal päeval.

15-aastane tüdruk ja 68-aastane mees kohtusid interneti tutvumisportaalis eelmise aasta oktoobris. Mees võttis tüdruku Joensuust auto peale. Nad veetsid mitmeid öid Lõuna-Savo maakonnas asuvas suvilas, kus leidsid aset kahtlustatavad kuriteod.

Uurimise käigus sai teatavaks informatsiooni, mis käivitas teise juhtumi uurimise. 68-aastast meest kahtlustatakse ka lapse raskes seksuaalses kuritarvitamises aastatel 2013-2015, teatas Soome politsei. Kuritegude ohver oli kahtlusaluse 12-aastane sugulane.

Prokuratuurile on üle antud ka kolmas juhtum. Meest kahtlustatakse veel lapse seksuaalses kuritarvitamises 2015. aasta augustis. Ohver oli 12-aastane isik, kes ei kuulu kahtlusaluse lähiringkonda.

Meest kahtlustatakse veel seksuaalset sündsustunnet riivavate last kujutavate piltide levitamises ja omamises.

Joensuu politsei tegi eeluurimise käigus koostööd muu hulgas Eesti politseiga. Eestis tehti läbiotsimisi, sest kahtlusalusel oli Eestis kaks aadressi. Eestis läbiotsimiste käigus siiski kõnealuste juurdlustega seotud tõendusmaterjali ei leitud, teatas kriminaalkomissar Simo Hämäläinen Joensuu politseist.