Umbes aasta kestnud projekteerimine jõudis eelmise aasta lõpuks valmis ja kohe pärast seda kuulutati välja ka ehitamise riigihange. Paraku kukkus läbi ka see äsja lõppenud hange. „Rocca al Mares asuva Liberty mõisakompleksi rekonstrueerimiseks väljakuulutatud riigihanke menetlus lõpetati, sest kõik esitatud pakkumused ületasid hankelepingu eeldatavat maksumust,“ ütles Delfile Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm.

Algse plaani järgi pidi kompleks valmima 2016. aasta sügiseks. Veel veebruari alguses oli plaan ehitamisega algust teha sel aastal ja kompleks valmis saada 2017. aasta teises pooles. Kas ehitushanke ebaõnnestumise tõttu lükkub ka ehitus taas edasi, ei osanud Idnurm veel öelda. Ta märkis, et see selgub siis, kui uue residentsi projektlahendus on üle vaadatud. „Kõik tähtajad sõltuvad otseselt ehitusmahust, mida alles hakatakse korrigeerima,“ selgitas Idnurm.

„Järgnevalt vaadatakse presidendi uue residentsi projektlahendus üle eesmärgiga leida kokkuhoiuvõimalusi. Seejärel kuulutatakse lähikuudel välja uus ehitushange,“ lisas Idnurm. Täpsem ehituse algus- ja lõpuaeg selgub alles pärast ehituslepingu sõlmimist.

Presidendi residents kolitakse Kadriorust Liberty mõisa, kuna lossis ei ole presidendi jaoks piisavalt ruumi. Riigipea eluruumideks on Kadriorus praegu eraldatud vaid kaks magamistuba ja üks vannituba. Liberty mõisakompleksis hakkavad asuma presidendi esindus-, elu- ja abiruumid. Peale selle oleks Liberty mõisas tulevikus võimalik võõrustada ja vajadusel ka majutada näiteks riigivisiidi käigus Eestit väisavaid külalisi.

Tööde käigus korrastatakse kõik olemasolevad hooned, rajatakse insener-tehnilised kommunikatsioonid, korrastakse territoorium, rajatakse ühendusteed, valgustus ning piiratakse ala turvaliselt. Hoonete taastamiseks on Novarc Group AS koostanud põhiprojekti, millega on kavandatud hoonete rekonstrueerimine ja territooriumi korrastamine.

Tsaariaegse Liberty mõisakompleksi näol on tegu algselt Kochide perekonnale kuulunud suvemõisaga, mis vajab küll kapitaalset renoveerimist, ent mida peetakse üheks Eesti ilusaimaks mõisakompleksiks. Liberty mõis asub Rocca al Mare vabaõhumuuseumi külje all. Teisest küljest piirab seda Rocca al Mare erakool.

Liberty suvemõisakompleks on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud ja seetõttu ka ainulaadne suvemõis, samuti oluline 18.-20. sajandi sotsiaalmajandusliku elukorralduse näide. Kolme Eesti arhitektuuri- ja kultuuriajaloolise tähtsusega mälestisega (Egon Kochi suvila, Egbert Kochi suvila ning Daheimi maja) kompleksi rikastavad väärtuslike struktuurielementidena muinsuskaitse kaitsevööndisse kuuluvad mitmed ajaloolised (abi)hooned: taastatav Vana-Liberty maja, Vana-Liberty maja jääkelder, pesuköök, majahoidja elamu, aednik Jaulo maja, Daheimi maja, Daheimi kelder ja Egon Kochi garaaž.

Kochide perekonna ajalugu algas Liberty alal 1822. aastal, mil Gustav Alexander Koch abiellus Caroline Elisabeth von Strahlborniga (Karl Friedrichi ütar), saades territooriumi omanikuks. G. A. Koch töötas ms Tallinnas notarina, rae sekretärina, raehärrana ning rae advokaadina.

68 806 ruutmeetri suurusel kinnistul asub seitse hoonet ja ühe hoone vundament (Vana-Liberty hoone). Hooned anti 2014. aasta alguses üle RKAS-ile. Varem olid need Vabaõhumuuseumi kasutuses.