Lisaks on kaasa tegemas kunagine imelaps, 1996.aastal Anatoli Karpovi vastu MM-tiitlile mänginud Gata Kamsky (USA) ja eksmaailmameister Aleksandr Halifman (Venemaa) ning neli viimase viie aasta jooksul EM-tiitli võitnud meest – Vladimir Potkin, Aleksandr Motõlev ja Jevgeni Najer (kõik Venemaalt) ja Aleksandr Moissejenko (Ukraina). Kokku on maailma esisajast kohal 19 maletajat. Külaotsa eilne vastane, Venemaa-siseselt Kalmõkkiat esindav Inarkiev on maailma edetabelis 59. kohal.

Teises voorus on Külaotsa käsutuses mustad malendid ja tema vastaseks kuu aega tagasi (ka riigi parimate meesmaletajate osavõtul) Iraani tšempioniks kroonitud 12-aastane Alireza Firouzja (reiting 2475).

Samal ajal toimuvad Moskvas ka Aeroflot Open B ja C-turniir, kus osalevad madalama reitinguga maletajad. C-turniiril teeb kaasa mullu Eesti parimaks naismalejataks valitud Mai Narva. Avavoorus kaotas eestlanna valgetega kohalikule maletajale Sergei Volkovile.

Eesti maletajad ei ole Aeroflot Openi põhiturniiril viimastel aastatel osalenud. Seni parima koha on sel turniiril eestlastest saanud Jaan Ehlvest, kes 2009. aastal jäi 19.kohta jagama.

Malemaailma absoluutne tipp aga valmistub järgmisel nädalal Moskvas algavaks nn. Kandidaatide turniiriks, kus kaheksa mehe konkurentsis selgub, kellest saab Magnus Carlseni vastane novembris New Yorgis toimuvas MM-tiitlimatšis.