11.03.2016, 23:55
Paastukuu lemmikud on oad, herned ja läätsed
Toidutaimena on liblikõielisi kasvatatud juba üle 8000 aasta. Tänapäeval on valik suur ja peale aed- ehk Türgi oa tasub tutvust teha teistegi põnevate kaunviljadega.
FOTO:
Paastuajal, kui liha tasapisi sahvrist otsa lõppes, piimaloomad kinni jäid ja kõike kevadvärsket andis veel mõni kuu oodata, omandasid toidulaual keskse koha pika säilivusajaga tera- ja kaunviljad. Selleks et kaunviljades sisalduvatest valkudest võimalikult palju kasu saaksime, on neid mõistlik paari panna just teraviljadega – siis saame toidust kätte kõik organismile vajalikud aminohapped. Samamoodi segasid meie esivanemad kokku kama või keetsid oa-kruubisuppi. Oad-läätsed segatuna riisiga on populaarne kombinatsioon nii Aasia, Araabia kui ka Ladina-Ameerika köögis.