19. aprillil jäädvustati naabertalu heinamaal uitamas harjumatult kõhnad raskeveohobused. Nädal aega hiljem käis kohapeal Pärnumaa veterinaarkeskuse volitatud loomaarst ning tõdes, et loomadele jagub Kõrgekalda talus sööta, kuid probleemiks on hobuste territooriumil hoidmine.

Nimelt on aprilli keskpaigast saati käinud hobused ümberkaudsete külaelanike põldudel ja hoovides. Mis aga ajendab hobuseid aedikust välja murdma? "Ma võin heina neile söödaks toppida, aga praegu kevadel ajab iga roheline lible neil mõistuse segi. Loom on loom," selgitas Kersti Känd olukorda.

Lahenduseks hobuste hulkumise piiramisel näeb veterinaarkeskus seda, et tuleb kõrvaldada koplitest need loomad, kes aedikutest välja murravad ning kellega ka ülejäänud hobused kaasa lähevad. Taolisi paharette on 27-pealises karjas neli: kolm vanemat hobust ja poni.

Kersti Känd täpsustas, et üks võimalus oleks tõepoolest loomade magamapanek, kuid seda ta ei tihka, ka 28-aastase Tinnu puhul, kes on üks suurimaid aedikust välja murdjaid. "Mul ei ole südant neid hukata, eriti, kui on terved loomad," sõnas hobuste omanik. Teine võimalus on hoida loomi tallis või ohelikus.

"Inimesed mõtlevad, et ma ei hooli hobustest, aga see on täiesti vale arusaam. Ma hoolin natuke liiga palju nendest."

Sügisel hoidis Kersti Känd hobuseid tallis, kuid praeguste ilmadega ei ole tal südant loomi siseruumides hoida. "Kuidas ma nad panen sisse kinni, kui väljas on kõik roheline?"

Ta tunnistab, et kui veebruaris olid tõesti hobused käest läinud, siis praegused kevadised uitamised on ümberkaudsete külaelanike poolt ülepaisutatud. "See on ülepaisutatud mure. Kevadel nad näevad rohelisi liblesid ja on vallatud. Eks inimesed lähevad ka vallatuks," sõnas Kersti Känd.

Siiski lubab Kersti Känd nii talle kui ka naaberkülade elanikele probleemse olukorra likvideerida. Isegi, kui hobuste aedikus hoidmiseks tuleb uusi trikke välja mõelda.

Pärast veebruaris ilmunud lugu 27 hobusest Pärnumaal, kes ei püsi aedikus ning tallavad ümberkaudsete külaelanike põldudel ja hoovides, lubas hobuste eest vastutav Kersti Känd probleemi kiirelt lahendada. Külaelanike sõnul on hobused aprilli keskpaigast alates taas jooksus ning otsivad naabrite põldudelt toitu. Loomad on ka erakordselt kõhnad.

Loe lähemalt SIIT.