"Samuti esitati Paavo Pettaile kuriteokahtlustus erakonnale suures ulatuses keelatud annetuse tegemisele ning vastu võtmisele kaasaaitamises. Etteheidetav tegu on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga," lausu Evestus ja lisas, et prokuratuur edastab tuleval nädalal kõik eeluurimisel kogutud tõendid kaitsjatele tutvumiseks.

Neli episoodi

Savisaar sai neli altkäemaksu võtmise kahtlustust septembris. Üks neist oli seotud suurärimees Hillar Tederi sooviga vahetada linnaga maad, mille eest olevat ta lubanud toetada Keskerakonda 200 000 euroga. Märtsis sai Savisaar omale juurde kaks kahtlustust, millest üks oligi seotud Keskerakonnale keelatud annetuse vastuvõtmisega. Savisaare kaitsja Oliver Nääs ütles siis, et see kahtlustus puudutas Tederi juhtumit.

Pettai kuulati üle ja talle esitati kahtlustus samuti märtsis seoses erakonnale suures ulatuses keelatud annetuse tegemisele ning vastu võtmisele kaasaaitamises. Kuna Pettai on Keskerakonna väga pikaajaline äripartner, siis tõenäoliselt on ka Pettai kahtlustus seotud sama Tederi asjaga.

Maja Tartus

Mis puudutab dokumendi võltsimise, notarile ebaõigete andmete esitamise ja võltsitud dokumendi kasutamise juhtumit, siis see võib olla üks põnevam lugu. Prokuratuur teatas, et etteheidetavad teod on tuvastatud nn Šveitsi raha rahapesu uurimise käigus. Samas ei ole nn Šveitsi asjas kusagilt läbi jooksnud Eestis notari kasutamise fakt. Küll aga ei saa välistada, et Šveitsi raha uurimise käigus tuli ilmsiks tõendeid ühest teisest kuriteost, mis puudutab ühte maja Tartus.

Keskerakond sai 2010. aastal päranduseks 80-protsendilise osa ühest Tartu majast. Keskerakond müüs aasta hiljem maja Pettaile 250 000 euro eest maha. Seda hinda peeti tollal turuhinnast mitu korda kõrgemaks. Maja pärandanud mehe sugulastele olevat Keskerakond varem pakkunud, et nad saavad erakonna osa omale 51 000 euro eest. Õhus oli juba tollal kahtlus, et kui Keskerakond müüs maja omaenda kampaaniameistrile turuhinnast kõrgema hinna eest, siis oli sisuliselt tegemist erakonna varjatud rahastamisega.

Prokuratuur lubas tuleval nädalal edastada kõik Savisaare asja eeluurimisel kogutud tõendid kaitsjatele tutvumiseks.

Paavo Pettai on Keskerakonna pikaajaline kampaaniameister, kes viis läbi mitmeid Keskerakonnale edukaid valimiskampaaniaid. Keskerakond on jäänud tema firmale suuri summasid võlgu, mida Pettai pole ülemäära jõuliselt sisse nõudnud, mis on tekitanud erakondade rahastamise järelvalve komisjonis kahtluseid, et tegemist võib olla laenuks vormistatud annetusega Keskerakonnale.