Opositsioonis istumine ängistab, kõigile sooje kohti ei jätku, aga aastad lendavad. Ja nüüd järsku tuleb Reps, teeb ootamatu tähelennu ja tahab maanduda Kadriorgu! Aga, mis saab siis meist? Savisaar ka Mailisega sõbraks saanud ja nii libiseb otsustamise õigus meil vägisi käest! Kas siis jäämegi nüüd Mailise varju? Naisterahvast presidendi tähesära meid soojendada ei suuda!

Taoline mõtteviis on tugev mootor, mis paneb tegutsema. Sellistel päevadel, milline eile Estonias oli, võis riiklik mõtlemine nõrgemad maha jätta. Üks hääl Kallasele, üks hääl Jõksile ja olukord sai lahendatud.

Pärast esimest vooru Nordea kontserdisaali kohvikus peetud koosolekul Keskerakonna toetus just niiviisi jaguneski. Savisaare inimesed toetasid teises voorus Kallase taha minekut, Ratas ja Karilaid soovitasid valida Jõksi ja keegi rääkis ka tühjadest sedelitest.

Süüdistada Savisaart valimiste nurjamises on vale. Seda võivad teha vaid need, kes ei tunne Keskerakonna keerukat sisemist heitlust. Savisaar on kindlasti see, kes ootas oma õpilase Mailise võitu. See tähendanuks, et Savisaare juhitav suurim opositsioonierakond saanuks oma presidendi. Kas ei kõla mitte uhkelt? Mailis oleks olnud ka Edgari võit. Pealegi oleks see rääkinud erakonna taastuvast ühtsusest. Kuid mulle tundub, et kõigile parteis see ühtsuse jutt nii väga ei meeldigi.

Kui 11. juunil Keskerakonna volikogu istungil Mailis 12 häälega Edgarit võitis ja riigipea kandidaadiks valiti, sai ta esimeste seas tunnustuse just erakonna esimehelt. Savisaar viskas oma tervituses nalja ja avaldas lootust, et kui Reps saab Kadriorgu, siis järgmiste riigikogu valimiste võidu puhul, pakub uus president kindlasti Savisaarele valitsuse moodustamise esmaõiguse. Sellest päevast peale on esimees oma partei kandidaati igati toetanud ja meedias laialt kiitnud.

Soonvald kirjutab, et „demokraatia must päev algas tõenäoliselt hetkest, mil Savisaare toetajad otsustasid juba valimiskogu esimeses voorus toetada Siim Kallast. Raske on hinnata, kas neid hääli oli 10 või 13 ja raske on hinnata, kas ajendiks oli garantiikirjadega lahvatanud skandaal või soov Kallase kiiluvees end rehabiliteerida.". Olles ise nn. Savisaare tiiva liige, võin kinnitada, et mingit ühist Kallase taha minekut esimeses voorus ei olnud. Sellest isegi ei räägitud, ei eile, üleeile ega varem. Suur Edgar tahtis oma lemmik Mailisest teha riigipea. Aga tal ei lastud seda!