VASTU
Nele Normak, karastusjookide tootjate liidu juhatuse liige
Selleks et maks oleks õigustatud, peaks tõendama, et ülekaalulisuse põhjus on suhkruga joogid ja et maksud aitavad tarbimist vähendada.

Praegu on meil teada vastupidine: FAO ehk maailma toiduorganisatsiooni andmeil saab keskmine eurooplane oma päevasest kaloraažist 3% karastusjookidest. Ka tervise arengu instituudi korraldatud „Rahvastiku toitumise uuring 2014” (all olev graafik) näitab, et kõikides vanusegruppides ja nii meeste kui ka naiste seas saadakse kõige rohkem lisatud suhkrut pagaritoodetest. Karastusjookidest saadav suhkrukogus on üks väiksemaid.

Euroopa Komisjon on samuti uurinud toidumakse ja jõudnud järeldustele, mis ei kinnita toidumaksude ühest toimivust. Vastupidi, kui sa diskrimineerid üht liiki tooteid teiste suhtes, ei pruugi see kalorite tarbimist üldse mõjutada, sest inimesed vahetavad tooteid, vahetavad kaloreid, otsivad odavamaid asenduskaupu, mitte ei loobu neid tarbimast.

Meile tundub, et praegu soovitakse minna lihtsama vastupanu teed ja loobuda keerulisematest, aga toimivamatest mehhanismidest: pikaajalisest koostööst, kus seiratakse koos tootekategooriaid ja tehakse pingutusi nende reformuleerimiseks, tootearenduseks ja portsjonite suuruse muutmiseks.

Eesti toidutootjad teevad juba praegu väga palju selleks, et vähendada oma toodetes suhkru, soola ja transrasvade osakaalu, ja toovad turule uusi vähese kalorisisaldusega tooteid väiksemates pakendites. Praegu ei saa öelda, et tarbijad need väga hea meelega omaks võtaksid. Ent just neid pingutusi tuleb jätkata, et vähema suhkrusisaldusega tooted säilitaksid inimestele harjumuspärase maitse, ja selles seisneb ülesande keerukus. Inimeste rahakoti kallale minekust märksa toimivam meede on tarbijate toitumisalane harimine, et inimesed saaksid paremini aru eri toitude kaloraažist ja tarbitavatest kogustest. Administratiivmeetmetega kusagilt kaugelt on inimeste toitumist väga raske muuta. Sotsiaalministeeriumgi on oma blogis möönnud, et kõige efektiivsem meede on hoopis sekkuda esmatasandi tervishoius, perearstide ja dietoloogide koostöös.

Kutsume kõiki inimesi üles tegema teadlikke toiduvalikuid, tarbima mõõdukalt, liikuma piisavalt ja suhtuma oma tervisesse vastutustundlikult.