Rikkalik pirukas kanafilee ja spinatiga
Krõbeda põhja ja maitserikka täidisega küpsetis on tõeliselt hea nii soojalt kui ka jahtunult, samuti külmalt. Sobib nautimiseks igal toidukorral ja peaaegu iga joogi kõrvale alates hommikukohvist ja lõpetades õhtuse veini või õllega.
Põhi
100 g toortatrajahu ja 70 g riisijahu või 170 g nisujahu
50 g kaerajahu
0,5 tl Cayenne’i vm teravat pipart
näpuotsaga soola
100 g külma võid
100 g riivitud tugevamaitselist kõvemat juustu
Sega sõelutud jahud pipra ja soolaga, aseta köögikombaini, lisa tükeldatud või ja töötle jämedat riivsaia meenutavaks puruks. Lisa riivitud juust ja 2–4 sl jääkülma vett ning töötle köögikombainis pulse-režiimil, kuni tainas hakkab kokku hoidma. Sõtku tainas jahusel pinnal ühtlaseks, rulli lahti ning aseta 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm koos tainaga u 20 minutiks külmkappi tahenema.
Seejärel aseta taina pinnale küpsetuspaber ja sellele omakorda raskuseks keetmata riis, kuivatatud oad või herned ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Eemalda küpsetuspaber ja raskus ning küpseta põhja veel 5–8 minutit, kuni see on kergelt kuldne ja katsudes kuiv. Võta vorm ahjust ja vähenda kuumust 180 kraadini.
Täidis
100 g spinatit
1 küüslauguküüs
pipart, soola, võid
200 g brokolit
200–300 g suitsukana või toorsuitsukalkuni rinnafileed
3 suurt muna
160–200 g (maitsestatud) kodujuustu (nt tilliga)
100 g piima
mõned pooleks lõigatud kirsstomatid või tomativiilud
Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata spinat ja nõruta, kui kasutad värsket, siis pese ja kuivata. Suuremad lehed haki peeneks, haki ka küüslauk. Prae spinatit koos küüslauguga või sees pannil mõned minutid, maitsesta soola ja pipraga ning jäta jahtuma. Hauta või blanšeeri brokoliõisikuid mõned minutid, vajaduse korral nõruta.