Toona ei tekkinud valijate sulaselgest petmisest – seadus keelab ministril osaleda volikogu töös – suurt teemat, sest võitluses Tallinna vabastamise nimel Savisaarest vaatasid nii ajakirjanikud kui konkurendid sellele vastuolule läbi sõrmede.

Kuna vahepeal on Savisaarest vabanetud, muutub valijate petmine tänavustel kohalikel valimistel tuliseks teemaks. Ennustan, et nimekirja etteotsa pandud minister pigem peletab kõhklevaid valijaid eemale, ankurdades nõnda oma erakonna tulemuse tuumiktoetajate tasemele.

Isegi kui Edgar Savisaare tervis ja käimasoleva kohtuprotsessi käik võimaldavad tal kandideerida Lasnamäel, pole temast enam Keskerakonna tugevat liidrit. Küll aga on Keskerakonnal tekkinud vägagi arvestatav ankrumehe kandidaat – abilinnapea Arvo Sarapuu. Just tema võib Tallinna jäätmekäitluse ümber puhkenud skandaali jätkudes väärata Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas.

Kui Arvo Sarapuu otsustab hoolimata meediasse jõudnud kahtlustustest ning prokuratuuri algatatud uurimisest abilinnapeana jätkata, pole välistatud kunagise abilinnapea Vladimir Panovi juhtumi kordus, kes vahistati otse telekaamerate ees. Kui analoogne skandaal peaks lahvatama vahetult valimistel eel, annavad poliitilised konkurendid endast parima, et toimunut teaks ja mõistaks iga tallinlane.

Sotsidel pürib tõenäoliselt Tallinna kohalike valimiste liidriks riigikogu liige Rainer Vakra. Kuigi möödunud aastal võeti vastu n-ö kahel toolil istumise seadus (saadik võib samaaegselt kuuluda nii riigikokku kui kohalikku volikokku), tajuvad valijad ikkagi JOKK-i.

Kerge pole ka hetkel opositsioonis oleval Reformierakonnal, kelle liidriks Tallinnas pürib jätkuvalt erakonna sisevalimistel reljeefselt põrunud Kristen Michal. Temaski on rohkem potentsiaali ankrumeheks kui särvaks liidriks.

Vaba Tallinna Kodanik läks eelmine kord liidrivalikuga alt. Peagi selgub, kas ja kuidas nad on sellest õppinud.

EKRE pink pealinnas on lühike, mis teadupärast tekitab riski, et kandidaadiks saab mõni kontrollimatu taustaga tegelane. Näiteks 2015. aastal kandideeris EKRE nimekirjas riigikokku noormees, kes hiljem vahistati ja mõisteti süüdi naiste kägistamis- ja vägistamiskatsetes.

Kõikides nimekirjades Tallinna volikokku kandideerivad isikud võivad olla kindlad, et nii konkurendid kui meedia teevad valimiskampaania ajal nende kohta põhjalikud taustauuringud. Sest seekord määravad valimistulemused pigem ankrumehed.