Pole mõtet sõna „kultuur” kuuldes kohe ehituskellu järele haarata, ent mõnel puhul on see mõistlik.

Õiget on poliitikute jutus nii palju, et sõna „kultuur” kuuldes ei ole tõesti mõistlik alati ehituskellu järele haarata. Eesti teatrite koondstatistika näitab, et riigi- ja linnateatrite külastatavus on sel sajandil püsinud enam-vähem samal tasemel, aga saalide ja istekohtade arv on suurenenud. Muude teatrite puhul on tublisti kasvanud nii vaatajate, istekohtade kui ka saalide arv. Keskmiselt võttes ei ole asi teatrite betoonipoolega halvasti – teatritegemise ruume tuleb juurde.

Ent Linnateater on keskmisest erinev nähtus. Linnateatri etendustele pileti saamise raskus on ammu ja laialt teada. Defitsiit on tegur, mis annab nõudlusele lisavindi, aga põhiline on ikka Linnateatri kõrge tase ja saalide väiksus. Majanduslikus mõttes ei ole tegemist optimaalse olukorraga – kui linnateatri etendusi pääseks vaatama rohkem inimesi, teeniks teater rohkem omatulu.

Pealinna populaarsemate teatrite kroonilise ruumipuuduse valguses kõlab õõnsalt kultuuriministri jutt, et uute kultuuriobjektide rajamise otsused lähtuvad analüüsist. Linnahalli rajatava konverentsikeskuse kohta on mingeid arvutusi küll tehtud, aga risk, et prognoosid ei täitu, on palju suurem kui võimalus, et Linnateatrile suure saali ehitamise korral jääks selle täituvus kehvaks. Poliitikute suvast lähtudes on valitud üks objekt, mida ei ole võrreldud alternatiividega, millel võib olla suurem ja kindlam sotsiaal-majanduslik mõju.