Selleks viiakse 2018 aastal läbi selline maksureform, nagu me saime valijatelt mandaadi: sissetulekupõhine tulumaksuvaba miinimum koos kehtiva tulumaksu määraga. Nii jääb 86 % inimestel rohkem raha kätte oma elu korraldamiseks.

Vabaerakond tahab maksuvabastuse kaotada
Nurm kritiseerib maksude puhul, et IRl on kaitsnud koduomanike maamaksuvabastust ja eluasemeleaenu intresside maksuvabastuse säilimist, süüdistades meid seeläbi maksutõusu toetamises. Tal on õigus, need maksuvabastuses on Eestis loodud ainult tänu IRL-le ning nagu aru saan, Vabaerakond taotleb nende tühistamist. Meie seisukoht on, et koduomanikuks ja olemine ei ole asi, mida karistada, vaid seda tuleb soosida. Seetõttu oleme rakendanud ka korterelamute renoveerimise programmi, mille läbi on oma elamistingimusi parandanud 65 000 peret ning selles EL raha jaotuskavas suunatakse sinna veel 100 miljonit eurot.

Nurm on vihane, et IRL-i väljatöötatud seadusega on kehtestatud selgelt reeglid monopoolsete ettevõtete tegusemisele ja Riigikogus menetletava seadusega vähendatakse tulevikus ka taastuvenergia toetusi. Valitsuse ülesanne on kehtestada reeglid turu toimimiseks. Nurm unustab ära, et monopoolsete ettevõtete puhul turukonkurents ei toimi ning tarbijate ning ettevõtluse huvides on järelevalve, mis toimib tõhusalt.

Nurm muretseb riigistamise pärast. Võin talle öelda, et uus valitsus on kokku leppinud hoopis mitmete riigi osalusega ettevõtete erastamises. Nurm viitab taastuvenergeetika sektori riigistamisele. Tegelikult on valitsuse kava hoopis Eesti Energia taastuvenergia portfell maha müüa. Ühistranspordi vallas on plaan anda see riigi käest hoopis omavalitsustele ühiselt korraldada.

2009 pani SAS oma osaluse majanduskriisi ajal müüki. Meie valitsuse alternatiiv oli toona ja on ka praegu lihtne: kas Eestil on rahvusvahelised lennuühendused, mis lähtuvad Tallinnast, või mitte. Meie julgeme öelda et see on vajalik ja selle eest ka vastutada.

Tasuline kõrgharidus pole hea agenda
Nurm tahaks viia eestikeelse kõrghariduse tasuliseks ning viia Eesti ülikoolid rahvusvaheliselt turupõhiseks (ilmselt siis peaks rahvusülikool võtma prioriteediks Hiina tudengid). Sellised lahmimised ei ole naljakad vaid lihtsalt asjatundmatud. Tegelikkus on selline, et kui varem maksid pooled üliõpilased ise ja pooled õppisid tasuta, siis nüüd on eestikeelsed kavad kõigile tasuta tingimusel, et läbitakse nominaalajaga. See süsteem on õiglane ja survestab efektiivsusele. Kuid on hea, et selgub vabaerakonna haridusagenda: tasuline eestikeelne kõrgharidus.

Nurm on ärevil, et IRL-i valitsuses oleku tõttu on Eesti saanud palju struktuurtoetusi ja CO2 kvootide müügitulu, mille abiga oleme teinud korda teid, haiglaid ja muid hooneid ning nüüd on raske neid ülal pidada. Nurme filosoofia on ilmselt selles, et Euroopa raha vastu mitte võtta, vaid olla ise sinna eelarvesse maksja. Sellist kilplaste suhtumist IRL ei jaga kindlasti. Nurm kutsub üles kraavi keerama ka Rail Balticu projekti mingite „muude trassivalikutega“. Idee on lihtne: kuna see on võib olla ebapopulaarne, ärme tee. Ärme tee otsuseid, sest siis ei saa keegi süüdistada. Meie seisukoht on vastupidine: järgmisel aastal alustame riigi investeeringuprogrammiga, mille eesmärk on täristuse investeerida. Me ei tohi olla lagunev riik, vaid peame olema korras taristuga riik.

Nurmel on ühes asjas õigus: tehnorajatiste talumistasud on tõesti madalad ja selle muutmiseks on seaduseelnõu ka parlamendile kuu aega tagasi esitatud.

Nurm ründab IRL-i iseseisva kaitsevõime puhul näo kaotamises. Võin teda rahustada. Just IRL-i tõttu jäi Eestis alles reservarmee, kaitsekulud on tõusnud 2.2 protsendile ja riik võtab ka riigikaitselaenu et soetada laskemoona. Eesti keele kaitsmine ja kodakondsuspoliitika põhimõtetest kinni pidamine on meie jaoks eeltingimuseks valitsuses, kuhu kuulume. Meie jaoks on oluline lastega peredele suurema kindlustunde pakkumine.

IRL on erakond, mis kaitseb õigusriiki. Õigusriik tähendab inimeste vabaduste kaitsmist ja vabaduse kaitsmist ka selle eest, kui keegi sinu vabaduse kallale kipub. Nurm ütleb, et tahame politseiriiki. Meie seisame hoopis õigusriigi eest. Simmide ja Ustimenkode tegusid sooritanud peavadki olema vangis. Krokodillipisarad raskete kuritegude suhtes on õigusriigi põhimõtete laiali venitamine. Nii Tsahkna kui Laari algatused, millele viitas Nurm, olid õiged, sest nad olid reaalsed ja mõjutasid valitsuse poliitikat. IRL on erakond, mis suudab asju ära teha. Eelmise valitsuse suurim samm oli haldusreform. Selle valitsuse suurim samm on maksureform. Mõlemad reformid leiab Nurm meie valimisprogrammist. Lennart Meri ütles: ärge uskuge sõnu, uskuge tegusid. IRL teeb ja on valmis oma poliitikaid kaitsma. Vabaerakonna tegu on Nurme tähenduses jälle kaunis ilukõne. Reaalne ainuke saavutatud tegu on hetkel ühe esimehekandidaadi karistuseks parteist välja viskamine. See on demokraatiapakett tegelikkuses.