Hiljuti nimetas Reformierakonna linnapeakandidaat (või kas ikka on linnapeakandidaat??) Kristen Michal linnavalitsuse otsust anda Semjonovile teenetemärk “pohhuismi tipuks”. Jah, “pohhuismi tipuks”, otsetsitaat. Kes oskab vene keelt – teab, millest see väljend tuleb.

Kas tuli vilekoor, et mis Reformierakonnas toimub, et sellised sõnad lendavad? Kas nõuti Pevkurilt, et tema “kui erakonna esimees” võtaks seisukoha, mõistaks hukka ja kutsuks korrale?

Ei tulnud ja ei nõutud. Postimees, Eesti Päevaleht, Äripäev jt – kas on ilmunud mõni juhtkiri, et reformierakondlased on läinud üle piiri?

Jürgen Ligi nimetas rahandusministrit idioodiks. Kus on nüüd Aktuaalse Kaamera Priit Kuusk, kes kutsuks stuudiosse Pevkuri ja nõuaks, et WTF tema kui erakonna esimees siin veel ootab, et Ligi on hukka mõistmata?

Kas nõuti omal ajal Ansipilt või Rõivalt Ligi ohjeldamist, kui viimane mõnitas naiskolleege nii toonasest opositsioonist kui enda erakonnast?

Ei tule meelde, et oleks nõutud. Ja nüüd, kus on uus juhtkond, kas mõni väljaanne on avaldanud juhtkirja, et siiski midagi ei ole Reformierakonnas muutunud, sest Michal, Ligi jt “reljeefsed” lubavad endale endiselt mida iganes.

Muide, ei mingit hukkamõistu ka siis, kui Rõivas ja teised ründasid EV 100 juubelipidustusi Peterburis ning seal toimunud eestlaste tänujumalateenistust ning püüdsid seda oma väikestes räpastes parteilistes huvides ära kasutada.

Miks Pevkuril neist jõud üle ei käi? Nõrk.

Tulles korra Michali juurde tagasi. Tema kasutatud “pohhuism” otsetõlkes trükimusta ei kannataks. Miks vene keeles on okei ropendada?

Kuidas nt vene koolide õpetajad nüüd lastele selgitavad, et tegelikult ikkagi ei tohi selliseid sõnu kasutada?

Lapsed ütlevad selle peale, et mis mõttes ei tohi. Kui riigikogu liige, pealinna linnapeakandidaat, mitmekordne minister tohib, pöördumises omavalitsusjuhtide poole, siis tohib laps samu väljendeid kasutada nii koolis kui kodus. Või tsiteerida Michalit kunstiajaloo kontrolltöös: “Oli pohhuismi tipp, et Van Gogh kunsti tema eluajal ei tunnustatud!”

2011 koolikirjandi üks teema oli: “Kuidas kirjandus on mõjutanud minu tõekspidamisi?” Ma ei tea, milline kirjandus on mõjutanud Michali, Ligi jne, aga raudselt mitte Tammsaare või Turgenev.