Markantseima juhtumina tõmmati Eesti Ekspressi märtsikuises artiklis ühendavad jooned kõnealuse abi­linnapea ja viies Tallinna piirkonnas prügiveo riigihanked võitnud firma Baltic Waste Management vahele. Tõsi, Sarapuu ise on väitnud, et tema ega ta perekond pole kunagi olnud prügiäriga seotud.

Kuid nagu eelöeldust väheks jääks, on nüüd leidnud endale prügiteemas rolli Arvo abikaasa Kersti, riigikogu keskfraktsiooni juht. Eilne Eesti Päevaleht kirjutas, et Kersti Sarapuu esitas sel nädalal riigikogu majanduskomisjonile ettepaneku muuta riigihangete seaduse eelnõu selliseks, et see lubaks teha jäätmekorralduses sisetehinguid.

Mis Arvo Sarapuud puudutab, siis ootame endiselt tema Tallinna abilinnapea kohalt tagasiastumist.

Kui muudatus läbi läheks, võiks näiteks Tallinna linnavõim asutada osaühingu või sihtasutuse, mis hakkab linna territooriumil prügi vedama, ilma et keegi temaga konkureeriks. Teisisõnu tekiks võimalus kehtestada linnale kuuluv prügimonopol.

Selle idee sisuline väärtus on kaheldav, et mitte öelda taunitav, sest annab võimaluse tõmmata ühes olulises valdkonnas vabale konkurentsile ja turumajandusele solgivesi peale. Tõsi, prügiveo hind võiks olla nii mõnelgi pool Eestis madalam ja kvaliteet kõrgem, kuid pigem aitab seda saavutada võimalikult avatud konkurents. Linnajuhtidel tuleks seega esmalt endale näkku vaadata: kas valdkonda on ikka juhitud parimal võimalikul moel?

Kõige hämmastavam on Sarapuude värskeima prügiseikluse juures Keskerakonna elukaugus. Kas tõesti ei tulnud parteijuhtidele korrakski mõttesse, et isegi kui mainitud eelnõu muutmisettepanekuga peaks olema hüpoteetiliselt kõik korrektne ning puuduma huvide konflikt abikaasa ja pereäridega, on Kersti Sarapuu viimane isik, kes peaks sellisele ettepanekule allkirja andma? Eriti ajal, kui abikaasa prügiseiklusi uuritakse riigikogu korruptsioonikomisjonis ja avalikkus ootab prokuratuuri arvamust. Sellised asjad mitte ainult ei pea olema korrektsed, vaid sellised ka näima.

Mis aga Arvo Sarapuud puudutab, siis ootame endiselt tema Tallinna abilinnapea kohalt tagasiastumist.