Kaasaegne roheline mõtlemine peaks juba kasvama üle senistest kaitsvatest hoiakutest, kus oldi alati millegi vastu. Efektiivne lähenemine ei saa seisneda selles, et takistatakse linna loomulike arenguvajadusi. See on äärmus, millesse kaldumine ei too pikemas perspektiivis kellelegi kasu.

Roheline mõtlemine peaks oma loomult olema lähtekohaks asjade kaasajastamisel. Jah, puu mahavõtmine ei ole iseenesest hea, kuid samas ei saa jääda olulise tähtsusega tee-ehitus seisma puu taha, seda enam kui teerajamise järgselt istutatakse samasse kohta mitukümmend asendusistikut.

Kõnealuste teedeehitustega väheneb oluliselt heitgaaside hulk, liiklus muutub sujuvamaks ning turvalisemaks. Kokkuvõttes keskkond võidab. Leian, et ratsionaalne ja linnaelanikule kasulik mõtteviis võiks nii roheliste, kui ka kogenud poliitikute puhul olla probleeme identifitseeriv ning lahendusi pakkuv, mitte aga linnaelanike vajadusi eirav ja takistusi seadev.

Tühjad loosungid ja trummipõrin

Huvitav oleks kuulda arukaid lahendusi, mis tagaksid infrastruktuuri, linna teenuste või laiemalt elukeskkonna kaasajastamisel roheliste ideede eluviimist. Selleks, et sisule keskendumist vältida pole tarvis midagi teha! Trummi tagudes, millegi vastu allkirju korjates ja loosungeid karjudes saavutatakse erilise vaimse pingutuseta kiiresti ja odavalt piisavalt tähelepanu. Mõtlemine nõuab aga pingutust, kaalumist ja lahenduste pakkumist. Täna kostub pseudorohelistelt vaid protesti ja tühja trummipõrinat, milles ei sisaldu ühtki edasiviivat ideed.

Objektiivsed faktid jäävad tähelepanuta kui pole soovi neid näha. Tallinn on viimaste aastate jooksul olnud Euroopa üks eesrindlikumaid rohelise mõtlemise edasiviijaid. Just Tallinna endiselt linnapealt pärineb Euroopa Rohelise pealinna initsiatiiv, millest on tänaseks saanud Euroopa linnade ihaldatud tiitel. Just Tallinn oli esimene Euroopa pealinn, mille elanikud naudivad tasuta ühistransporti. Kusjuures viimases meetmes ei ole revolutsiooniline mitte ainult roheline, vaid ka sotsiaalne mõõde. Ka sellest ideest on saanud siht mille poole püüdlevad teisedki Euroopa linnad.

Tühi jutt pole muud kui müra! Välisõhus leviv müra on atmosfääriõhu kaitse seaduse tähenduses inimtegevusest põhjustatud ning välisõhus leviv soovimatu või kahjulik heli, mida tekitavad paiksed või liikuvad allikad. Müra on keskkonnakahjulik. Kahjuks on neid, kes lasevad end müra mõista püüdes sellest häirida, veel enam on mul aga kahju nendest, kes arvavad end mõistvat selles sisalduvat. Mõista pole müras miskit. Auväärt puukallistajad, palun ärge segage linna arengut. Kui te soovite panustada, siis paluks kasvõi üht ratsionaalset ideed.