India võimud pole suhtunud Eesti laevakaitsjate juhtumisse proportsionaalselt. Üsna tühise väidetava rikkumise eest koheldi neid hullemini kui potentsiaalseid tapjaid. Ent ka Euroopa Liit ei suutnud tervelt nelja aasta vältel oma kodanike eest seista.

Selline on ülevaatlik taust, mille tõttu eile India Chennai kohtust õigeksmõistva otsuse saanud Eesti laevakaitsjaid ja nende kolleege on juba üle nelja aasta vintsutatud ning nad on pidanud eelmise aasta algusest saadik süüdimõistetuna põrgulikes India vanglatingimustes virelema. Neile ei tulnud kasuks seegi, et nende seas oli kuus Briti kodanikku: endisele koloniaalvõimule kipuvad kunagised valitsetavad juba instinktiivselt rõhutama oma õigust käituda enda tavade ja seaduste järgi.

2013. aasta oktoobris kinni peetud Seaman Guard Ohio ei teinud võrreldes otsese tapmisjuhtumiga pea­aegu midagi halba. Laev, mille pardal oli relvi, sisenes – võib-olla – India territoriaalvetesse ja võib-olla olid relvad ka salakaup. Pardal olnud mehed töötasid merepiraatlusega võitleva firma AdvanFort heaks. Nendegi puhul oli üks relvade ja meeste kohalviibimise põhjus sealsete laevateede ohtlikkus ja vajadus aluseid kaitsta.

Isegi juhul kui India seadusi rikuti (aga viimase kohtuotsuse järgi seda ei tehtud), olnuks maksimaalselt tegu tollieeskirjade ja relvaseaduse rikkumisega. Kui arvestada, et varasema juhtumi puhul lasti koju isegi väidetavad tapjad, on selge, et seekordsed laevakaitsjad, sealhulgas eestlased, langesid poliitilise kättemaksu ohvriks. Itaalia pihta löödi, aga 14 Eesti kodanikust said n-ö kaaskahju kannatajad.

Poliitilist mõõdet arvestades tuleb tunnistada, et Euroopa Liit ei suutnud oma kodanike eest otsustavalt seista. Itaalia juhtumi puhul lubas India endal nende suursaadiku sisuliselt pantvangi võtta, keelates tal suisa mõneks ajaks maalt lahkuda. Eesti laevakaitsjate puhul laiutas euroliit lihtsalt käsi. Hea, kui saaga nüüd tõesti viimaks läbi saab ja mehed koju pääsevad. Seniseid arenguid arvestades pole see veel kaugeltki kindel.

VERSUS
Urmas Sutrop, keeleteadlane (Delfi, 2016)
Urmas Sutrop.Eesti Keele Instituut.Direktor

Eesti keeles on kinnistunud termin laevakaitsjad. Need on uhked mehed, kes India ookeanis laevu tänapäeva piraatide eest kaitsevad. Aga neid mehi võib nimetada ka teisiti. Palgasõdurid. Hea, et neid sõjakohtu alla ei antud.

Andrei Vesterinen, endine sõdur (Delfi, 2016)
andrei vesterinen

Proua Marina Kaljurand, kas Teie jaoks ei oleks häbi tunnistada, et Eesti üritab unustada oma kodanikke? Kas Teie jaoks ei oleks häbi tunnistada, et Te kutsute 14 inimest „vabatahtlikult tööle minejateks”?