Need IT- ja iduettevõtluse edulood annavad pessimismi kalduvatele eestlastele põhjust jälle millegi üle uhkust tunda. Nagu ütles tabavalt ettevõtja Allan Martinson: üks õnnestumine on juhus, mitu aga näitab mustrit. Eesti on teinud ja teeb midagi tõesti paremini kui enamik Euroopat. Näiteks Lätil ega Leedul ei ole ette näidata ühtegi ükssarvikut.

Need võidud on loomulikult eelkõige konkreetsete ettevõtjate töö ja nutikuse tulemus, kuid teisalt tunnustus Eesti edumeelsetele valitsustele ja üldisele soosivale ettevõtluskeskkonnale. Eesti reklaamib end kui maailma digitaalselt kõige arenenumat riiki, kus on lihtne äri ajada. Viimaste aastatega on Eestis välja kujunenud ka üha elavam start-up-kogukond. Kuid kui veelgi kaugemale vaadata, siis kas ei nopi me praegu hoopis Tiigrihüppe, kunagise Eesti koolide arvutistamise ja internetistamise projekti ning sellest välja kasvanud mõtteviisi vilju? Näeme, et Eestis üles kasvanud ja koolis käinud noored suudavad täiesti edukalt maailmas läbi lüüa.

Konkreetselt Taxify puhul teeb rõõmu seegi, et erinevalt ülejäänud kolmest on neil kavas jätta firma peakontor Eestisse, peale selle tähendab värske investeering uusi töökohti. On oluline, et edulugusid ei oleks üksnes uhke rääkida, vaid need annaksid Eesti ühiskonna arengusse tõelise panuse. Nagu on öelnud USA California ülikooli professor Enrico Moretti: iga töökoht kõrgtehnoloogia vallas toob kaasa vähemalt viis uut töökohta mujal.

Head Taxify eestvedajad! Täna on teil küll pidupäev, ent lubage teha ka väike argieluline meeldetuletus. Nimelt on viimasel ajal taas kuulda nurinat Taxify Eestis pakutava teenuse kvaliteedi üle. Kord loobuvad juhid väljakutsest, kord saabuvad lubatust hiljem. Ärge palun suures maailma vallutamise tuhinas eestlasi ära unustage.