Esialgsete hulljulgete prognooside ning reaalse laekumise vahel laiutab umbes saja miljoni euro suurune auk. Isegi kui väita, et absoluutühikutes pole maksulaekumine vähenenud, doteerime praegu igasuguse loogilise põhjenduseta oma lõunanaabreid.

Kui liita lätlastele suunatud maksud, võime neile saata koguni paarsada miljonit eurot aastas. Võrdluseks – üks keskmaa õhutõrjekompleks, mida paljud Eesti sõjaväelased igatsevad ja mis suurendaks meie julgeolekut õhus märgatavalt, maksaks vaid poolteist korda rohkem.

Selle asemel et tehtud veast kramplikult kinni hoida, peaks valitsus pigem varem kui hiljem alkoholiaktsiisi langetama.

Tegelikult ei pruugi nüüd, kus inimesed on tee Lätti selgeks õppinud, enam väike samm tagasi olulist vahet teha. Seejuures muudab iga päev, mil jonnakalt väärat kurssi hoitakse, vigade parandamise üha raskemaks.

Raske mõista, mis takistab valitsusel nii elementaarset põhitõde mõistmast. Seda enam, et omavahel ollakse väga varmad süüd üksteisele veeretama. Sotsid, kelle ministri Jevgeni Ossinovski juhtimisel hinnale otsa keerati, teevad tõemeeli suuri silmi ning näitavad näpuga rahandusministeeriumi poole... Piinlik on küll, kuid probleemi tunnistada ka ei taheta. Mis sest, et valimiste eel torgib see nagu knopka tagumiku all.

Kas poleks palju lihtsam öelda: läks jah nihu. Kellel tegijatest ei juhtuks. Aga intelligentne inimene suudab oma vigadest õppida. Uskuge, siirast vigade tunnistamist suudab hinnata ka valija. Rääkimata sellest, kui väga rumalad otsused tühistatakse.