„Rootsi on omadega tõeliselt hädas. Oleme oma ajaloo jooksul olnud hädas mitmel korral. Mitmel korral on olukord tundunud täiesti lootusetu. Meie riiki on okupeerinud võõrad riigid, võõramaised foogtid on rõhunud meie rahvast, meid on rünnatud ning me oleme seisnud ihuüksi Euroopa ülemvõimu ühisrinde vastu ja oleme olnud hävingulises vähemuses. Ja ometigi oleme me alati osutanud vastupanu, oleme alati jalule tõusnud, oleme alati kõige kiuste võitnud ja ellu jäänud. Tänu meie väheste patriootide kõikumatule kangekaelsusele, veendumusele, ohvrivalmidusele ja juhtimisele. Meie peame nüüd olema need patrioodid. Saatus on seekord selle rolli meile määranud. Pole aega puhata või nutta taga purustatud illusioone ja lootusi. Me pole seda valinud, kuid meie vastased on tõepoolest sundinud meid eksistentsialistlikku võitlusse meie kultuuri ja rahva ellujäämise eest. On ainult kaks valikut – võit või surm. On vaid üks tee ja see on: edasi.”

Kes on need võõramaised foogtid ja võõrriigid, kes üle 200 aasta on rahu tingimustes elanud Rootsit on okupeerinud ja rõhunud? Kes on see väike punt patrioote, tänu kellele Rootsi kõigele ja kõigile vastu on seisnud? See jääb analüütilise mõtlemisega lugejale arusaamatuks. Need, kellele see sõnum suunatud on, teavad küll, kellest nende liider räägib. Jutt käib Rootsi tänastest poliitikutest, kes Rootsi Demokraatide sageli korratud sõnul tuleb saata kohtu ette oma riigi mahamüümise pärast. Jutt käib Euroopa Liidust, kes Rootsit sunnib ja ahistab. Jutt käib sisserändajatest, kes Rootsi kultuuri ja rahva ellujäämist ohustavad.

Rootsi Demokraadid on erakond, mis Rootsi äsjastel valimistel tõusis valijaskonna poolest suuruselt kolmandaks parteiks. Umbes 18%-se häältesaagiga parlamendis oma positsioone tugevdanud erakonna näol on kahtlemata tegemist poliitilise jõuga, mida ei saa tähelepanuta jätta. Selles osas olen igati nõus Jaak Jõerüüdi ja Erkki Bahovskiga Vikerraadio Välistunnis (10.9.)

Jõerüüt ja Bahovski leiavad, et Rootsi Demokraadid (RD) on „igati tavaline partei” ja nende nimetamine äärmuslikuks on väär, sest nende sõnul nii suurt toetajaskonda omav erakond ei saa just oma suuruse tõttu olla äärmuslik. Kummaline väide. Julgen siiski väita, et justnimelt Rootsi ühiskonnas on Rootsi Demokraatide seisukohad äärmuslikud. Nagu valimised näitasid, 82% elanikkonnast neid ei toeta.