Arnaldo Colasanti, Itaalia kunstiteadlane ja kirjanik. Konrad Mägi isiknäituse korraldamise idee autor:

"Torinos asuv Musei Reali on nagu suur uhke lind, kes end linna südamesse on puhkama sättinud. Keskel kõrgub kuninglik Savoia dünastia residents. See on kaunis 16./17. sajandist pärit palee hinnaliste aarete, skulptuuride, maalide ja aedadega. Palee kunstiline sügavus ei peitu uhkes võimu demonstreerimises, vaid looduse ja kultuuri vahelise elava sideme hoidmises. Palee vasakul küljel asub Biblioteca Reale, kuninglik raamatukogu, mille erinevate meistriteoste hulgas paistab silma kuulus Leonardo da Vinci portree, vastastiivas aga asub Galleria Sabauda oma rahvusvaheliselt oluliste arheoloogiliste ja ajalooliste kollektsioonidega ning Euroopa barokkarhitektuuri üks parimaid näiteid Guarino Guarini loodud Cappella della Sacra Sindone ehk püha surilina kabel.

Sellel säraval laval, täis itaalia kunsti, saab alates 30. novembrist käesoleval aastal vaadata 20. sajandi euroopa ja Eesti ühe suurima kunstniku Konrad Mägi sooje ja visionäärlikke teoseid. Näituse idee oli kui kahekordne unistus: ühest küljes oli soov tuua valgustusaja linna Põhjamaa loomulikku valgust ning ühes sellega nende maalide õhustikku, mille visioon ja värv tõotab rõõmu; teisest küljest aga pakkuda Mägi-sugusele rahvusvahelisele kunstnikule (arvestades tema 20. saj alguse Pariisi kogemusi) kodu Itaalias, luule ja ilu tõelises elupaigas; mehele, kes otsis nii elus kui ka loomingus lõunamaa päikest, Itaalia sooje värve.

Näitus „Konrad Mägi. Põhjamaa valgus“ on seega soovide ja täitunud lubaduste kohtumine. Eesti Kunstimuuseum toob koos Tartu Kunstimuuseumi, Konrad Mägi Sihtasutuse ja mitme erakogujaga taas armastuse, sihikindluse ja lahkusega Itaaliasse kunstniku, kes suudab esindada kogu rahvast. Ja väga tähtis on ka Eesti Vabariigi presidendi proua Kersti Kaljulaidi näituse avamisel viibimine, mis pole ainuüksi austusavaldus Itaalia ja Eesti rahva vastu, vaid see näitab ka sügavat inimlikku lähedust, mida neil keerulistel aastatel võib-olla vaid kunst suudab pakkuda.

Näitus, mis jääb Palazzo Chiableses avatuks 2020. aasta märtsini sulandub Torino juurdunud traditsiooni näidata moodsat ja kaasaegset kunsti. Torino Galleria dell’Arte Moderna (peame lisama siia ka Torinost mõne kilomeetri kaugusel asuva Rivoli lossi ja võrratu Reggia della Venaria Reale) töötab juba aastaid selle nimel, et 20. sajandi rahvusvahelist kunsti tutvustada; sama tegevussuund on ka Torino linna kahel teisel pärlil-kunstitemplil: Palazzo Madama (pühendunud itaalia ja euroopa antiikkunstile) ning Museo Egizio (Egiptuse muuseum), mille laadset, nagu teada, maailmas teist ei leidu. Mägi näitus ei ole lihtsalt itaalia publikule tundmatu kunstniku tutvustamine. Tõeline eesmärk on näidata vormide ja kultuuride lähedust geograafiliselt nii teineteisest eemal asuvate paikade vahel, mõeldes euroopa kultuurist kui pildist, kus erinevused ja poeetiline isikupära loovad ühise mitmekesiste maailmade konteksti.

Kuid Mägi näituselt ei puudu ka saladus. Näitus avaneb Piazza Castello poole, kus Torino lapsed ja noored mängida armastavad. Nende rõõm, naer, unistused ja võib-olla ka armastused saavad olema peegeldus sellele, mis on saalides: Konrad Mägi lõuendite varjatud ja särav värvirikkus, sõnad, mida kunstnik ei öelnud, vaid mida näeb tema hinges. See kunsti ja reaalse elu lähedus oleks häbelikule ja lahkele Konradile väga meeldinud. Vaesuses ja raskustes elav kunstnik mõtles oma loomingust kui inimeste lohutajast; ta pidas kunsti uueks pilguks, mis aitab mõista inimese sisemist jõudu tema elurajal. Näitus, mida itaallased ja nende sõbrad Euroopast võivad Torinos vaadata, saab olema harjutus meelele ja hingele: aitab veel kord mõista, et vaid kunst ja tarkus saavad ühendada inimeste soovid, vältida armastuse muutumist raevuks, kibedaks verelõhnaliseks hulluseks.

KOMMENTAARID
Musei Reali direktori Enrica Pagella jaoks on näitus „Konrad Mägi. Põhjamaa valgus“ ühtaegu avastus ja väljakutse. „Olen kindel, et muuseumikülastajad naudivad kunstniku töödega tutvumist, aga ühtlasi eeldan, et see on neile parajaks proovikiviks. Ühest küljest tutvustame neile ikkagi suhteliselt tundmatut kunstnikku ja tema maailma, mida on vorminud kogemused ja kokkupuuted Eesti, Peterburi, Pariisi ja Roomaga. Teisest küljest esitavad Mägi maalid vaatajale tõelise väljakutse, sest tema pildikeel on küll otsene, aga sisaldab sümboleid eri kunstisuundadest alates juugendstiilist ja fovismist kuni impressionismi ja ekspressionismini välja, mida tuleb tõlgendada konkreetsete isiklike inspiratsiooniallikate taustal nagu miskit, mis on pärit kaugelt võõralt maalt ja järgib vaid oma kodumaa tavasid. Mägi on maalikunstnik, kes on lisanud oma kujundi-, värvi- ja valguskasutusega eraldi peatüki Euroopa kultuurilukku.“

Eesti Kunstimuuseumi direktori Sirje Helme jaoks kujutab näitus endast Euroopa kunstiloo kontekstis ühtaegu nii tagantjärele tunnustamist kui ka tasategemist. „Maineka kunstiinstitutsiooni sisuline ja suur huvi Eesti vanema kunstiajaloo vastu võiks veel kord veenda kõiki, et mõisted „perifeeria“ ja „keskus“ on Euroopa kultuuriloos oma tähendust kiiresti kaotamas. Musei Reali äärmiselt kõrgetasemeline programm ja väga professionaalne organisatoorne pool asetavad Mägi loomingu kontekstidesse, kuhu seda polnud sada aastat võimalik panna. See rikastab nii Eesti kui ka Euroopa kunstiajalugu.“

Näitusel saab vaadata režissöör Marianne Kõrveri spetsiaalselt näituse tarbeks loodud dokumentaalfilmi Konrad Mägist. Autori sõnul huvitas teda filmi loomisel ennekõike Mägi vastuoluline ja kohati seletamatu isiksus, mille eri tahud kanduvad üle ka tema loomingusse. Mägi metafüüsiliste otsingute kirglik ja ennasthävitav lugu ning teatav salapära, mis ümbritseb nii tema elu kui ka loomingut, annab vaatajale võimaluse suhestuda tema kunstiga väga personaalsel ja läbitunnetatud moel. Oma isiklikku suhet kunstniku loomingusse ning Mägi loomingu laiemaid tagamaid avavad Tiina Abel, Tõnu Õnnepalu, Eha Komissarov, Veiko Õunpuu, Hasso Krull, Lauri Sommer, Marek Tamm, Jaan Elken ja Kristi Kongi.

Kuraator: Eero Epner
Näituse kujundus: Tõnis Saadoja
Graafiline disain: Kätlin Tischler

Näitus „Konrad Mägi. Põhjamaa valgus“ („Konrad Mägi. La Luce del Nord“) on Torinos publikule avatud 30.11.2019–08.03.2020

Musei Reali di Torino (Sale Chiablese)
Piazzetta Reale 1, Torino, Itaalia