PNP ja Fotofesti raames leiavad aset seminarid, workshopid, kontserdid, teoste ühiskuulamised ja -vaatamised ning näitused.

Näituste suur avamisralli toimus eile, mil avati kaheksa erinevat näitust.

Pärnu Linnagalerii / Raekoda (Uus 4, Pärnu)

Näitus “Tajumängud V” toob kokku Baltikumi ja Põhjamaade fotokunstnikud, kes keskenduvad vähemal või rohkemal määral oma loomingus "ebatraditsioonilisele" fotograafiale ehk teisisõnu fotole, mis ei valmi vaid kaamera vahendusel meile ühteviisi arusaadavalt reaalsust peegeldades. Foto ei pruugi formuleeruda vaid õhukeseks paberileheks hoolikalt valitud raamis või roosilises albumis. Foto võib sündida ilma kaamera abita kunstniku hingeõhust, aga ka digitaalsetest nihestustest ning muutuda loomeprotsessi käigus ka skulptuuriks või installatsiooniks. Vormiküsimuste kõrval otsitakse “vigu” ainesest ning peegeldatakse maailma meie ümber kui ebatäiuslikku süsteemi.

Osalevad kunstnikud: Andrey Bogush, Jan Leo Grau, Hertta Kiiski, Ede Raadik, Tuomo Rainio, Noora Sandgren, Kristel Schwede, Paulius Šliaupa

Kuraatorid: Marian Kivila, Jan Leo Grau

Pärnu Keskraamatukogu

Galerii Positiiv esitleb Pärnu Keskraamatukogu trepigaleriis Vivian Ainsalu näitust “Miraaž”. Väljapanek koosneb Veneetsia kanalitel üles võetud fotodest, mis püüavad pildile peegeldusi sealsest arhitektuurist ja olustikust omamoodi reaalsust moonutaval viisil.

Sandra Jõgeva isiknäitus “Seitse surmapattu” Pärnu Keskraamatukogus analüüsib iroonilises võtmes väikses Eesti kunstimaailmas ette tulevaid konflikte, tülisid ja arusaamatusi. Selle tõeliseks põhjuseks on enamaltjaolt võitlus väheste ressursside pärast ning korruptiivsed meetodid, mille abil neid võitlusi võita püütakse. "Seitse surmapattu" illustreerib olukorda, millesse kunstnik on sattunud süsteemsetele vigadele viidates ja kunstimaailma valupunktidel sõna võttes. Peale avalikke väljaastumisi on ta pälvinud mitmete juhtivate kunstiinstitutsioonide esindajate pahameele. Vahvlipaberile trükitud fotode kaudu on nüüd on kistud publiku ette nii reaalseid isikud ise kui ka probleemikirjeldused.

Pärnu Keskraamatukogu lugemissaali akendelt vaatab vastu Pärnu kunstimaastikul kindla koha võitnud perfomance’i-kunsti dokumenteeriv seeria “Soul & body”, mis on läbi Alar Raudoja fotoobjektiivi jäädvustatud alates 2006. aastast kuni tänaseni.

Pärnu Endla Teater

“Pärnumaa Foto” on pikkade traditsioonidega konkurss-näitus, mis toimub järjekorras juba 15. aastat. Näituse algataja oli Pärnu Postimehe toimetus, kelle eestvedamisel oli algselt tegu eelkõige laiapõhjalise rahvafotonäitusega. Igaaastasele väljapanekule saadeti pilte kaunist Pärnumaa loodusest ja lemmikloomadest. Aastate jooksul on ettevõtmise juures muutunud domineerivaks fotokunsti professionaalsem pool. Lemmikloomi enam näituselt ei leia, pigem on fookuses imeliste ja ainulaadsete hetkede tabamine ning kõrge kunstiline tase. Näitusel osalevad Pärnu ja Pärnumaa fotokunstnikud festivali peateemal (“Viga süsteemis”/“Error in the System”)

Lisaks näeb Endla teatri trepigaleriis Anonymous Boh'i “Lost in Paradise” ja Endla teatri kohvikus Priit Loogi “See ei ole Ita Ever!

Pärnu Muuseum

Itaalia fotodokumentalisti Luca Berti näitus "Silmast silma. Inimese ja looduse vahel” annab kõrvalseisja pilgu läbi edasi eesti kultuuri, rahvuslikke iseärasusi ja eestlaste argiseid toimetusi. See jutustab loo „tundmatust“ Eestist, igapäevasest külaelust, tavalisest maal elavast inimesest, kelle taustale jäävad vanad talud, teed, põllud ja kirikud. Neid sügavaid ja emotsionaalseid pilte, mis kujutavad inimesi oma loomulikus elemendis, võib kirjeldada ka kui kultuuriantropoloogilist materjali. Lummavad, ka lihtsamaid olukordi õilistavad fotod tabavad eestlastes midagi olemuslikku. Näitus võtab kokku aastatel 2015-2017 toimunud pildistamisretkede tulemused.

Pärnu Linnagalerii / Kunstnike Maja (Nikolai 27)

Pärnu Fotofesti ja Pärnu Nüüdismuusika Päevade ühenduslüliks on kunstniku ja helilooja, PhD Paul Beaudoini kureeritud näitus “Veaesteetika” (“The Aesthetic of Error”), mis vaatleb lähemalt glitch art termininit ning selle väljendumist visuaalses ja audiovisuaalses kunstis.

Osalevad kunstnikud: Kaspar Aus, Jared Bruni, Paul Beaudoin, Mathieu St. Pierre, David White, Jared Scott Waniger, Tulio Militao, white calx, Jérôme Henriette, Roland Kuit, Love Törngren.

Kõik näitused jäävad avatuks kuni 22.02.2020 (Luca Berti näitus Pärnu Muuseumis jääv avatuks kuni 29.03.2020)
Näituseid toetavad: Eesti Kultuurkapital, Pärnu Linnavalitsus, Pärnu Linnagalerii, MTÜ Avangard Galerii

Fotofesti Programm Facebookis.