Estravel ja teised turisimiettevõtted olid märtsis seisus, kui reiside arv vähenes maailmas tundidega, aga eestlased tuli iga hinna eest tagasi koju tuua. “Kriisid pole Estraveli jaoks midagi uut – oma ajaloos oleme kokku puutunud kümnete suuremate ja väiksemate kriisidega, kuid sellisel kujul ja mahus on tänane kriis kindlasti ootamatu ja ma ei usu, et keegi oli selleks piisavalt valmis. Meil praegu sisuliselt kolm erinevat kriisi: tervishoiu kriis, sellest tulenev majanduskriis, mis puudutab hetkel eriti valusalt turismisektorit, ja vaba liikumise kriis. Piirangutega riikide nimekiri muutub pea igapäevaselt ja paiskab plaane segamini,“ kirjeldab Samlik, kes Eesti Päevalehe koroonakonverentsil esineb ühes paneelis Tallinki tegevjuhi Paavo Nõgesega.

„Kuigi Estraveli majandustegevus näitab teatud taastumise märke, pole turismisektoris kriis kaugeltki veel läbi ja osa õppetunde on ees. Peame muganduma ja leidma oma rolli uues olukorras. Tegu pole Estraveli jaoks kaugeltki esimese kriisiga: pidime tugevalt pingutama ka 2008-2009. aastl majanduskriisi järel, 2010 kui Islandi vulkaan seiskas lennuliikluse või 2004. aastal pärast hiiglaslikku tsunamit,“ meenutab Samlik tõuse ja mõõnasid. „Väiksemaid loodusõnnetustest ja terrorismist tulevaid kriise ei jõua kokku lugedagi. Meie jaoks on kriisid kibekiire tööperiood, sest kliendid vajavad siis reisikonsultandi nõu ja abi oluliselt rohkem kui tavaliselt. Ka täna on aeg, mil soovitan kõik oma reisid osta läbi tugeva taustaga reisibüroo, kes aitab muudatuste ja probleemide korral lahendusi leida.“

Samlik kinnitab, et nende jaoks kestab veel kriisi esimene laine, sest reisimine pole endises mahus vahepeal taastunud.

„Eriolukorra välja kuulutamise päeval oli meil reisil 1600 klienti, kes kõik oli vaja koju tuua. Kui otsida selles positiivset, siis kindlasti teeb südame soojaks see, kui suudame kellegi päriselt nõu või jõuga abiks olla – neid juhtumeid on viimase viie kuu jooksul kogunenud üksjagu. Lisaks leidsid meid üles inimesed, kes oli ostnud oma lennupiletid varem online-portaalide vahendusel ja kes olid jäetud nüüd abist ilma. Muutusime vajalikuks ka nende inimeste jaoks, kes varem suurt Eesti reisibüroodest ei arvanud,” lisab ta.

Eesti Päevalehe konverents “Koroonakriis ehk uue reaalsusega kohanemine” toimub 10. septembril kinos Cinamon Kosmos, päevajuhid on Kärt Anvelt ja Eeva Esse. Lisaks Samlikule esinevad Jüri Ratas, Martin Kadai, Edward Laane, Andreas Kaju, Paavo Nõgene, Viljar Arakas, Richard Tomingas, Arkadi Popov jne.

Pääsme konveretsile saad soetada SIIT.