Tegevuslube taotletakse korraga nii virtuaalvääringu raha vastu vahetamiseks kui ka rahakotiteenuse pakkumiseks. Tänaseks on kogu tegevuslubade arv jõudnud hinnanguliselt 3000-ni. See teeb Eestist kogu maailmas vaieldamatu turuliidri. Mitte ühegi teise riigi õigussüsteemis ei tegutse nii palju virtuaalvääringutega kauplejaid.

RAB hinnangul on enamiku tegevusloa taotlejate juhtorgani liikmed või tegelikud kasusaajad välisriigi kodanikud. Eestis neil sisulist tegevust ei ole. Teisisõnu, nende majandustegevus on küll siin registreeritud, kuid operatsioonid ja ettevõtte sisuline juhtimine toimub teistes riikides. See teeb järelevalve keeruliseks, kui mitte võimatuks.

Tänavu 10. märtsil võttis Eesti osaliselt üle rahapesu tõkestamise 5. direktiivi. Sellega laiendati virtuaalvääringutega tehingute tegijatele kõiki finantseerimisasutuste nõudeid. Õigusruum peab uue reaalsusega kiiresti kohanema. Muidu avastame ennast olukorrast, kus oleme ise aidanud kurjategijatel tegutseda nende jaoks palju mugavamas ja alternatiivses süsteemis.