Mahlane šokolaadi-jõhvikakeeks

​​​​​​​Aega kulub 1 h; jätkub kaheksale

Pühade ajal on meilgi viimasel ajal eriti popid inglisepärased ohtra kuivatatud puuviljaga tihked keeksid. Samal ajal on aga palju neid, keda sellised küpsetised väga ei paelu. Selles jõululauale sobilikus mahlases keeksis on vaid kuivatatud jõhvikaid ja valget šokolaadi. Kui soovid riisi- ja maisijahu asemel kasutada nisujahu, siis piisab 1 tl küpsetuspulbrist.

Jõhvikad võid juba eelmisel päeval alkoholi või kohvi sisse likku panna. Kui soovid, asenda jõhvikad teiste meelepäraste kuivatatud marjade või puuviljadega, näiteks kirsid, rosinad, aprikoosid, ploomid. Arvesta, et suuremaid vilju (aprikoosid ja ploomid) tuleb kindlasti väiksemaks hakkida.

Kui soovid vürtsikamat keeksi, siis lisa piparkoogimaitseainet, jahvatatud kaneeli või ingverit, peenestatud kardemoni või hoopis riivitud apelsinikoort.

Vaja läheb

100 g kuivatatud jõhvikaid

3 sl kanget alkoholi (nt konjakit) või külma kohvi

100 g riisijahu

100 g maisijahu

0,5 tl soodat

2 tl küpsetuspulbrit

1 sl vanillisuhkrut

näpuotsatäis soola

130 g toasooja võid

120 g suhkrut

2 suurt toasooja muna

1 dl toasooja keefirit

100 g valget šokolaadi

Aseta jõhvikad kaussi, vala peale kohv või alkohol, sega läbi ja lase vähemalt tunnikene seista. Aeg-ajalt võid jõhvikaid segada, et need oleksid ikka ühtlaselt vedelikuga kaetud.

Sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, vanillisuhkru ja soolaga. Aseta tükeldatud või kaussi ja vahusta suhkruga heledaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lisa edasi vahustades keefir ja siis jahusegu. Sega hulka jõhvikad koos vedelikuga ja tükeldatud valge šokolaad.

Tõsta tainas ettevalmistatud (võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspabeririba) keeksivormi, silu pind ja küpseta ahjus 180-kraadises kuumuses 50–60 minutit, kuni keeksi keskossa torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil vormis jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele. Sõelu peale tuhksuhkrut.

Kihiline kohupiima-piparkoogimaius marjakastmega

Aega kulub 20 minutit; jätkub kuuele

Kui piparkooke on üle või on neist selleks korraks lihtsalt isu täis söödud, siis võib neist teha mõnusa magustoidu. Kui piparkooke parasjagu ei ole, ent tahaksid seda suus sulavat maiust siiski teha, siis kasuta šokolaadi- vm meelepäraseid küpsiseid. Kui soovid (ja kui väikesed lapsed seda desserti ei söö), siis lisa kohupiimakreemile ka alkoholi, mis lisab veelgi särtsakust ja maitset.

Kui marjakastet üle jääb, siis naudi seda hommikuste pannkookide või pudruga, samuti sobib see jäätise või mõne muu maiusega. Pohladest või vaarikatest valmistatud siidjas toormoos passib suurepäraselt nii juustu- ja kohupiima- kui ka šokolaadikookide lisandiks.

Vaja läheb

200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu

2 sl + 3 sl suhkrut

200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima

300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat

2-3 sl koorelikööri või 1 sl brändit, rummi või konjakit (soovi korral)

400 g vaarikaid või pohli

150–200 g piparkooke või šokolaadiküpsiseid

1-2 dl külma kohvi

Sega toasoe toorjuust visplit kasutades kahe supilusikatäie suhkru, kohupiima ja -pastaga ühtlaseks, soovi korral lisa alkohol ning sega ühtlaseks kreemiks.

Aseta marjad koos kolme supilusikatäie suhkruga köögikombaini ja töötle ühtlaseks kastmeks. Kui soovid eriti siidjat tulemust, aja marjamass läbi sõela.

Vala külm kohv kaussi ja kasta sellesse ükshaaval küpsised või piparkoogid. Lao kihiti kohupiimakreemi ja pohlakastmega magustoidupokaalidesse või -kaussidesse. Mõne küpsise võid ka kohvisse kastmata jätta ja desserdile peale pudistada.