3 VÕRRATUT RETSEPTI | Silja Luide teistmoodi jõuluroad
Krõbedad verivorstipirukad
Neid pirukaid tasub süüa soojalt, seega juba jahtunud pirukad oleks hea üles soojendada. Pohlasalati ja sibulamoosiga on need mõnus suupiste. Kreeka pähklid lisavad täidisele mõnusalt krõmpsu, kuid need võib vabalt välja jätta. Väga hästi sobib pirukasse tükeldatud suitsusink.
Vaja läheb
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
300–400 g verivorsti
peotäis tüümianilehti
50 g hakitud Kreeka pähkleid
soola, musta pipart
2 muna
Kui kasutad külmutatud tainast, siis aseta see kaks-kolm tundi enne küpsetamist külmkappi sulama.
Võta verivorsti sisu naha seest välja ja haki võimalikult peeneks. Haki pähklid ja koos tüümianilehtede, ühe lahtiklopitud muna ja jahvatatud musta pipraga sega need verivorsti sisuga läbi.
Rulli tainaplaate jahusel pinnal pisut suuremaks. Laota neist kahe keskosale verivorstisegu, määri ääred teise lahtiklopitud munaga ja tõsta kummalegi üks tainaplaat peale. Vajuta ääred tugevasti kokku ja määri pirukad pealt ülejäänud lahtiklopitud munaga.
Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 200-kraadisel kuumusel 20–25 minutit, kuni tainas on pealt kuldpruun ja krõbe ning sisu läbi küpsenud. Lase pärast ahjust võtmist umbes kümme minutit taheneda ja lõika siis viiludeks.
Mahlane šokolaadi-jõhvikakeeks
Pühade ajal on meilgi viimasel ajal eriti popid inglisepärased ohtra kuivatatud puuviljaga tihked keeksid. Samal ajal on aga palju neid, keda sellised küpsetised väga ei paelu. Selles jõululauale sobilikus mahlases keeksis on vaid kuivatatud jõhvikaid ja valget šokolaadi. Kui soovid riisi- ja maisijahu asemel kasutada nisujahu, siis piisab 1 tl küpsetuspulbrist.
Jõhvikad võid juba eelmisel päeval alkoholi või kohvi sisse likku panna. Kui soovid, asenda jõhvikad teiste meelepäraste kuivatatud marjade või puuviljadega, näiteks kirsid, rosinad, aprikoosid, ploomid. Arvesta, et suuremaid vilju (aprikoosid ja ploomid) tuleb kindlasti väiksemaks hakkida.
Kui soovid vürtsikamat keeksi, siis lisa piparkoogimaitseainet, jahvatatud kaneeli või ingverit, peenestatud kardemoni või hoopis riivitud apelsinikoort.
Vaja läheb
100 g kuivatatud jõhvikaid
3 sl kanget alkoholi (nt konjakit) või külma kohvi
100 g riisijahu
100 g maisijahu
0,5 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
130 g toasooja võid
120 g suhkrut
2 suurt toasooja muna
1 dl toasooja keefirit
100 g valget šokolaadi
Aseta jõhvikad kaussi, vala peale kohv või alkohol, sega läbi ja lase vähemalt tunnikene seista. Aeg-ajalt võid jõhvikaid segada, et need oleksid ikka ühtlaselt vedelikuga kaetud.
Sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, vanillisuhkru ja soolaga. Aseta tükeldatud või kaussi ja vahusta suhkruga heledaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lisa edasi vahustades keefir ja siis jahusegu. Sega hulka jõhvikad koos vedelikuga ja tükeldatud valge šokolaad.
Tõsta tainas ettevalmistatud (võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspabeririba) keeksivormi, silu pind ja küpseta ahjus 180-kraadises kuumuses 50–60 minutit, kuni keeksi keskossa torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil vormis jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele. Sõelu peale tuhksuhkrut.
Kihiline kohupiima-piparkoogimaius marjakastmega
Kui piparkooke on üle või on neist selleks korraks lihtsalt isu täis söödud, siis võib neist teha mõnusa magustoidu. Kui piparkooke parasjagu ei ole, ent tahaksid seda suus sulavat maiust siiski teha, siis kasuta šokolaadi- vm meelepäraseid küpsiseid. Kui soovid (ja kui väikesed lapsed seda desserti ei söö), siis lisa kohupiimakreemile ka alkoholi, mis lisab veelgi särtsakust ja maitset.
Kui marjakastet üle jääb, siis naudi seda hommikuste pannkookide või pudruga, samuti sobib see jäätise või mõne muu maiusega. Pohladest või vaarikatest valmistatud siidjas toormoos passib suurepäraselt nii juustu- ja kohupiima- kui ka šokolaadikookide lisandiks.
Vaja läheb
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
2 sl + 3 sl suhkrut
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
2-3 sl koorelikööri või 1 sl brändit, rummi või konjakit (soovi korral)
400 g vaarikaid või pohli
150–200 g piparkooke või šokolaadiküpsiseid
1-2 dl külma kohvi
Sega toasoe toorjuust visplit kasutades kahe supilusikatäie suhkru, kohupiima ja -pastaga ühtlaseks, soovi korral lisa alkohol ning sega ühtlaseks kreemiks.
Aseta marjad koos kolme supilusikatäie suhkruga köögikombaini ja töötle ühtlaseks kastmeks. Kui soovid eriti siidjat tulemust, aja marjamass läbi sõela.
Vala külm kohv kaussi ja kasta sellesse ükshaaval küpsised või piparkoogid. Lao kihiti kohupiimakreemi ja pohlakastmega magustoidupokaalidesse või -kaussidesse. Mõne küpsise võid ka kohvisse kastmata jätta ja desserdile peale pudistada.