RETSEPTID | Soolane kringel ja piparkoogitort - aastavahetuse peolaua ehted
Krõbe suitsukana-juustukringel
Ahjust võetud kringel on imemaitsev! Nagu ikka pärmitainast küpsetise puhul, n-ö käed küljes aega on tegelikult väga vähe. Kokku kulub taina segamiseks, rullimiseks ja täidise valmistamiseks kõige rohkem 20 minutit. Aega võtab ainult kerkimine ja küpsemine, kuid sel ajal saab muid toimetusi teha.
Või asemel võib taina täidisesse määrida väiksema paki sulatatud juustu või väikese purgi pestot. Täidise võid valida oma külmkapi sisu järgi. Peale juustu ja liha võid hakkida juurde kuivatatud tomateid või oliive.
Juustudest soovitan valida tugevamaitselise laagerdunud juustu, sest see on maitserikkam. Eestis valmistatakse palju kuulsa parmesani analooge, samuti on suur valik kitsejuustusid, mis täidisesse igati hästi passivad. Kringli peale soovitan siiski puistata riivitud juustu.
Tainas
2,5 dl täispiima
25 g pärmi
450–500 g nisujahu
1 tl soola
1 sl suhkrut
1 tl kuivatatud punet, tüümiani või ürdisegu
100 g toasooja võid
Kuumuta piim käesoojaks (u 37 °C). Lisa murendatud pärm ja lahusta see piimas. Sega 450 g sõelutud jahu suhkru, soola ja ürtidega ning sega piimaga ühtlaseks tainaks. Vajaduse korral lisa kuni 50 g jahu. Viimasena sega hulka tükeldatud või. Sõtku kätega või töötle lauamikseriga ühtlaseks tainaks ehk kuni tainas „lööb” kausi ja käte küljest lahti. Kata tihedalt köögirätiga ja aseta tuulevaiksesse sooja kohta 30–60 minutiks kerkima, kuni tainas on kahekordistunud.
Täidis
100 g toasooja võid
200 g tugevamaitselist laagerdunud juustu
300 g väikesteks tükkideks hakitud praejääke, singi- või suitsukanatükke vms
paar peotäit maitserohelist (tilli, murulauku, tüümianilehti)
1 tl jahvatatud tšilli- või musta pipart
1 muna
Puista tööpinnale jahu ja rulli tainas 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Laota sellele noa või lusika abil ühtlaselt või, puista peale suurem osa (4/5) juustu, hakitud lihakraam, pipar ja maitseroheline.
Tee tainast tihe rull ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika otsad kokku jättes tainas pikuti pooleks ja tee palmik. Keera see ringiks.
Aseta kringlile köögirätik ja lase veel 15–30 minutit kerkida. Pintselda kringel pealt ja külgedelt lahti klopitud munaga, mis on läbi segatud 1–2 sl vee, piima või (vahu)koorega.
Küpseta kringlit 200-kraadises kuumuses 25–30 minutit, kuni see on pealt kuldpruun. Puista u 10 minutit enne valmimist peale ülejäänud riivitud juust.
Võta kringel ahjust, lase sel u 10 minutit taheneda, lõika tükkideks ja naudi. Suurepärane nii soojalt kui ka jahtunult. Alles jäänud kringlit hoia õhukindlalt suletud anumas toatemperatuuril.
Kohvi-piparkoogi-juustutort
Kui piparkookidest on isu täis, on võimalik külmkapis oma järge ootav tainas hoopis koogipõhjana kasutusele võtta. Koos kergelt kohvimaitselise kreemja täidisega on see kook iga pidulaua ehe. Kui piparkoogitainast kodus üle ei ole, kasuta põhjana kas purustatud piparkooke või tavalisi küpsiseid, segades need läbi sulatatud võiga.
Juustukook tasub alati juba eelmisel päeval valmis teha, sest see vajab jahtumiseks aega. Kui juustukoogil lasta aeglaselt jahtuda (st nii, nagu on retseptis kirjas), siis ei teki sellesse pragusid. Samuti on juustukoogid tavaliselt kõige maitsvamad just järgmisel päeval, kui need on saanud maitseid koguda ja korralikult taheneda.
Koogile võib kaunistuseks riivida šokolaadi või puistata šokolaadilaastusid, samuti kasutada ära pühadest alles jäänud (trühvli)komme, vahvleid, piparkooke jm meelepärast.
Põhi
400–500 g piparkoogitainast
Suru tainas 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja. Vajaduse korral kasuta jahu, kui tainas liialt kleepub. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, siis on kooki hiljem lihtsam välja võtta.
Kui soovid krõbedamat põhja, võid seda 180-kraadises ahjus 5 minutit küpsetada. Enne täidise peale panekut lase põhjal vähemalt 10 minutit jahtuda.
Täidis
600 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja hapukoort
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 sl lahustuva kohvi graanuleid
1 sl konjakit, rummi või brändit
4 suurt toasooja muna
1 sl maisitärklist
Sega toorjuust visplit või mikserit kasutades hapukoore ja suhkrutega ühtlaseks. Lahusta kohvigraanulid 3–4 sl kuuma veega ja lisa koos alkoholiga toorjuustusegule. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel maisitärklis.
Vala täidis vormi piparkoogitainast põhjale ja küpseta 160-kraadises ahjus u 60 minutit, kuni ääred on tahenenud, kuid keskelt kook veel kergelt võdiseb. Keera kuumus kinni ja hoia kooki veel u 15 minutit ahjus, seejärel lase koogil praokil uksega ahjus jahtuda.
Kate
100 g hapukoort
150–200 g (1 purk) mandariine siirupis
peotäis pohli või jõhvikaid
mõni rosmariinioks (soovi korral)
Laota hapukoor ühtlaselt koogile (seda võiks teha kohe, kui koogi ahjust võtad) ning kaunista enne serveerimist mandariinikonservi ja marjadega, soovi korral lisa rosmariini. NB! Rosmariin on ainult kaunistamiseks ja eemalda see kindlasti enne söömist.