Kuigi tänapäeva vastlate juurde kuuluvad lahutamatult hernesupp ja vastlakuklid, ei ole need kumbki eriti pikalt eestlaste toidulaual olnud. Ajaloolase, Jõgevamaa koostöökoja kohaliku toidu spetsialisti Ülle Juki sõnul ulatub vahukoorega täidetud saiakese lugu meil 19.-20. sajandi vahetusse. „Iseasi, kes selliseid kukleid endale lubada sai, kindlasti ei kuulunud need talude söögilauale. Murrang tuli 1930-ndatel, kui ajakirjades ja kokaraamatutes hakkas järjest vahukoorega kuklite retsepte kohtama. Muide, 1920.–1930. aastatel püüti kasutusele võtta erinevaid uusi sõnu ning nii võis retseptides vahukoorega vastlakuklite asemel kohata koorevahundiga vastlakukleid.”

Edasi lugemiseks:
1.99 Üksikartikkel ühe kliki mobiilimaksega