Retsept vaimse tervise säilitamiseks sel perioodil on teoorias lihtne. Peaasi.ee eestvedaja Anna-Kaisa Oidermaa sõnastas selle eilses Eesti Päevalehes nii: tasakaalu aitavad hoida viis vaimse tervise vitamiini, milleks on liikumine, puhkamine, teadlik toitumine, head suhted ja meeldivate emotsioonide kogemine. „Meis kõigis on neid vitamiine juba olemas, aga nende kontsentratsiooni annab kindlasti kasvatada,” julgustas ta.

Vaimse tervise näitajad viitavad paraku, et kõik inimesed, sealhulgas paljud koolinoored, ei saa iseseisvalt vaimse tasakaalu hoidmisega hakkama. Ei võta neid vitamiine õigel ajal või piisavalt. Pandeemia võimendab seda probleemi. Ja mis veel halvem – lisandunud vaimse tervise probleemid ei kao koos pandeemiaga, vaid jäävad kauemaks.

Kasutame koroonakriisi kiirendina, et ammu päevakorras teemaga positiivne pööre teha.

Ühe leevenduse pakkus eilses Eesti Päevalehes välja tööandjate keskliidu analüütik-nõunik Raul Aron: vabastada otseselt töötajate tervishoiuga seotud tööandja kulutused maksudest ja laiendada kaudselt tervist edendavate kulude maksuvaba määra. Vajalikud seadusemuudatused saaks teha kiiresti, vaja on vaid poliitilist tahet. Tegemist poleks „eliidi” meetmega – 2019. aastal kasutas isegi praegust väga piiratud maksusoodustust 69 000 töötaja heaks 4100 ettevõtet. Maksusoodustuse laiendamine suurendaks kindlasti mõlemat arvu.

Nimetatud soodustus leevendaks eelkõige tööealiste inimeste tervisehädade muret. Koolinoorte vaimse tervisega tegelemiseks on loomulikult tarvis riigieelarvest raha juurde leida. Kahjuks ei tekita isegi ükskõik kui suur rahasumma kohe juurde nii palju lastepsühhiaatreid, kui oleks vaja, sest neid on vaja enne koolitada. Aga kui sellega kohe algust teha, siis hakkab nende defitsiit ka varem vähenema. Kasutame koroonakriisi kiirendina, et ammu päevakorras teemaga positiivne pööre teha.