Tervelt neli Eesti sõnateatrit toovad kahe ooperisolisti ja kahe näitleja abil Tartus lavale oma 45 minuti pikkuse tõlgenduse neljast maailmakuulsast ooperist. „Hea meel on kinnitada, et vaatamata teatrite jaoks keerulisele olukorrale saavad festivali viienda sünnipäeva tähistamiseks esialgu planeeritust aasta võrra hiljem esietenduda „Carmen“ (dramaturg Andri Luup, lavastaja Maria Peterson, Theatrum), „Rinaldo“ (dramaturgid-lavastajad Urmas Lennuk ja Robin Täpp, Rakvere Teater), „Onegin“ (dramaturg Ott Kilusk, lavastaja Kaili Viidas, Endla Teater) ning „La Traviata“ (dramaturgid-lavastajad Taavi Tõnisson ja Anti Kobin, Eesti Noorsooteater),” ütles Tartu linna päeva kunstiline juht Reigo Tamm.

Taavi Tõnisson avab pika ettevalmistusprotsessi tagamaid: „See on olnud vette hüppamine täiesti tundmatus kohas, sest mida tean mina ooperist. Kuid just võimalus midagi uut õppida ja kogeda ning meile antud vabad käed panid selle eskiislavastuse loomisele jah-sõna ütlema. Lavastuses saavad kokku vanad sõbrad ja uued tuttavad teistest teatritest ning meil on plaanis mängida, hullata ja huligaanitseda, võimalikult vähe seletada – peamiseks ülesandeks seadsime enesele leida ooperist üles inimlikud ja sisulised teemad, märgilised sündmused ja hetked.“ Vähetähtis ei olnud tema sõnul ka fakt, et lavastus toob ta 29. juunil tagasi sünnilinna Tartusse ning muidugi „La Traviata“ imeilus muusika.

29. juunil, Tartu linna päeval toimuvad teiste ettevõtmiste seas tavapärased tseremooniaüritused ning hommikukohvi joomine linnapeaga. Lisaks ülimenukatele ooperisümbiooside etendustele saab minna toomkiriku varemetesse kunstipiknikku pidama ja kahel korral tantsuetendust „Tähesülem“ nautida ning linnaklaveri, lõõtsa- ja vaskpillimuusika kontserte kuulata. Esinevad pianistid Johan Randvere, Tähe-Lee Liiv, Tiiu Sisask, Maila Laidna ning lõõtsamängijad Richard Ott Leitham ja Asso Int. Päeva lõpetab Tartu Vaskpilliansambli kontsert Pirogovi pargis. Kell 10–15 on avatud Vanemuise teatri Kollaste Kasside lasteala Shakespeare’i kohviku terrassil ning peagi suletavas Ekraani kinos saab 29. juuni õhtul vaadata Jaak Lõhmuse poolt kokku pandud Tartuga seotud filmide kimbukest.

Tartu linna päev ehk Ooperisümbioosi festival tähistab kuuendat suve andekate Eesti interpreetide suurt kontsentratsiooni ning erinevaid muusikastiile tasuta kontsertide ja ettevõtmistega ning julgustab klassikalise muusika ja ooperiga enam sinasõprust sõlmima. Seekord jaotub Tartu linna päeva programm kahele kuupäevale ehk kuuenädalase vahega kahele teisipäevale.

29. juunile jäävad mõnevõrra väiksema publikuarvuga üritused. 10. augustile on aga nihutatud autorite raamatulaat ja Ooperisümbioosi festivali viiendaks sünnipäevaks Tiit Kikase ja Jaagup Kreemi poolt Tartule ning tartlastele kirjutatud romantilise lühiooperi „Ööbik ja üliõpilane“ maailma esiettekanne. Tartu Raekoja platsil toimuval galakontserdil esitavad solistidele, koorile ja sümfooniaorkestrile kirjutatud teost Elina Nechayeva, Kai Rüütel, Raiko Raalik ja Reigo Tamm. Kaastegev on E STuudio Noortekoor dirigent Külli Lokko juhendamisel.

Galakontserdi dirigent on Kaspar Mänd ning koos temaga on laval Pärnu Linnaorkester. Lisaks saab kontserdil nautida ka armastatud ooperiaariaid.

NB! Ooperisümbioosi etendustele paluvad korraldajad saalide täituvuspiirangute tõttu end linna päeva kodulehe vahendusel registreerida