Mis puutub koroonasse ja vaktsiinidesse, siis paljudele neid teemasid puudutavatele postitustele paneb Facebook juurde soovituse hankida infot maailma terviseorganisatsiooni lehelt. Kohati on Facebook olnud isegi liiga agar: suletud on ka tunnustatud teadlaste kontosid, kui nende seisukoht on hälbinud peavoolust ega ole meeldinud mõnele aktivistile. Teisalt ei pahanda Biden ilmaasjata – kogu liba- ja valeinot tuvastada ja tõkestada Facebook ei suuda (nagu ei suuda teisedki suured sotsiaalmeediaplatvormid).

Osalt võiks lahendus olla lihtsalt probleemile suurema tähelepanu pööramine. Näiteks kasutajale huvi pakkuda võivat infot, reklaami ja kontakte ette söötes näitab Facebook tihti lausa hämmastavat osavust. Tuleb sundida sotsiaalmeediaplatvorme viima libauudiste ja valeinfo tuvastamise algoritmid sama heale tasemele.

Probleemi ei lahendaks loomulikult seegi, sest maailm pole mustvalge ning kõigele ei saa külge panna ühemõttelist silti „õige” või „vale”. Samuti nõuavad sellised otsused tihti eksperditeadmisi, mida sotsiaalmeediaplatvormide faktikontrollijatel pole.

Sotsiaalmeediagigantidel pole piisavalt oskust või tahtmist kanda oma suure kaaluga kaasnevat vastutust.

Nii vastandlike isikute kui Bideni ja Trumpi ühesugused süüdistused on järjekordne märk sellest, et sotsiaalmeediagigandid on omandanud maailmas liiga suure kaalu. Veelgi halvem: neil pole piisavalt oskust või tahtmist kanda kaalukusega kaasnevat vastutust. Nende tiibu ja mõju tuleb kärpida. Eesti poliitikud ja riigiametnikud saaksid seda teha kasvõi nii, et kasutavad inimestega suhtlemise esmase kanalina Eesti oma meediakanaleid, mitte Facebooki.