Nädal algas dramaatiliselt. Keskpäeval ilmusid teated, et Jüri Ratas ja Kaja Kallas on leidnud sobiva presidendikandidaadi. Siis selgus, et tegemist on advokaat Jüri Raidlaga ning mõne tunni pärast saadi ka Raidla ise kätte, kes ütles, et loobus kommenteerimast. Kommenteerijad Delfis elasid sellele asjale väga elavalt kaasa.

Mõtteid kaabu alt: „Esimene tõsiseltvõetav nimi nendel valimistel. Raidla poleks halb valik, kuid arvestades Eesti üldsuse laiemat ootust, et leitakse „rahva ema” või „rahva isa”, siis selles mõttes ta kindlasti ei sobi.”

eks ta ole: „Kohe näha, et pole poliitik, oskab isegi oma võimeid hinnata, õige poliitik pakatab enesekindlusest, olgu ta nii rumal kui tahes, näiteks Põlluaasa-Henn arvab ennast presidendiametiga suurepäraselt toime tulevat, ega teistelgi rahvaasemikel seda enesekriitilist meelt eriti jagu.”

artur vader: „No ei ole hea mõte, Raidla lastakse sõelapõhjaks. TRÜ õigusteaduskond oli omal ajal ülikooli komsomolipesa, kõigil on parteilase taust selle aja õppejõududel ja muudel tegelastel. Raidla ütleb juba selle pärast mingi formaalse põhjendusega ära, et seda värki jälle üles ei tiritaks.”

Analüüs: „Tal on mõistust end mitte mõnitada lasta. See on ilmselt peamine põhjus... Aga muidu sobiv tegija kuid välispoliitika vajaks selgeks õppimist ja aega .”

Teisipäev, 20. juuli

Kes kujutaks Eesti poliitilist elu ilma EKREta? Sel nädalal tuli veidi skandaalimaigulisi uudiseid partei värskest Narva rakukesest, kus värsked rahvuskonservatiivid, eilsed keskerakondlased kutsuvad oma valijaid tähistama piirilinna „vabastamist” Punaarmee poolt. Kommenteerijate enamusele selline asjade käik mokka mööda polnud.

EÜSi-nimeline soomusrong: „Aga mida teie ootasite? Kui EKRE tahab vene hääli, et oma viiendikku kasvatada, siis tuleb see mõru pill alla neelata ja halva mängu juures head nägu teha ning välja kannatada see, et need „vene hääled” tulevad Kremli kanalite püsivaatajatelt ja Putini Eesti fänniklubilt.”

Allan Meriküla: „Teate EKRE millega selline tegevus teie jaoks tulevikus lõpeb? Sellega, et te kaotate oma näo ja maandute tagasi marginaalide erakonnaks. Sellele tasuks mõelda juba täna - ajal millal odava populaarsuse nimel on kokku miksitud täielik vastolude ja ideede ideoloogiline soust millele on ühist nimetajat väga keeruline (kui mitte võimatu) leida. See jama laguneb koost ühel hetkel.”

1952: „Nad ikka ei saa aru, kus riigis nad elavad.”

Jaah: „Tegemist on parteide vahelise jooksikuga, kes arvab, et kui Keskis suurt ei näkanud, siis ehk mõnes muus erakonnas läheb paremini ja selliste pole vahet, et mis erakonda järgmiseks, kui ikka õnnestuks riigipirukast tükk saada. Erakondadel oleks targem need jooksikud ukse taha jätta. Aga noh, sellised on isegi ministriametis.”

Kolmapäev, 21. juuli

Teised presidendikandidaadil ei lasknud õnneks Raidla loobumisest tujul langeda ja jätkasid tuttaval orbiidil võnkumist. Kesknädalal ilmus meeleolukas reportaaž EKRE kandidaadi Henn Põlluaasa tegemistest, mis ka kommenteerijaid ei jätnud külmaks.

Tavaline Eestlane: „Väga meenutab rändtsirkust. Vanaisa ütles alati nii selliste kohta: see on tsirkus barseloona, kus te näete imelooma...”

loolik ja boolik: „Aga Põlluaas on juba üle ootuste esinenud ja üle ootuste karjääri teinud. Kes oleks paarkend aastat tagasi öelnud, et see mees, kes õigupoolest pole elus kuskil õiget töödki, on ühel päeval riigi kolmas nägu? Mitte keegi. Ja ka presidendivalimistel pole ühelgi EKRE kandidaadil olnud nii kõva toetust kui Põlluaasal. Vana-Mart toodi viimane kord kiiresti valijameestekogus ülemistest stratosfäärikihtidest maa peale tagasi.”

oeh: „Minu poolest võib strippar Marko ka president olla - mingit eesmärki sellel ametikohal ei ole. tühi rahva raha raiskamine. Peaminister kõlbab ka riiki esindama.”

Lähtru mõisa tallipoiss: „See nädal käib nii kõva andmine, et läheks tarvis Valdo Panti, kes liigutaks nooli ja rindejoont kaardi peal, et a la kus on Põlluaasa staabibuss, kus kohtub kodanikega Jäälõhkuja-Tarmo jne.”

Neljapäev, 22. juuli

Eesti presidendivalimised võtsid jälle uue pöörde, kui neisse sekkus Kaimar Karu, keda laiem avalikkus teab kui EKRE IT-ministrit, kellele EKRE juhid andsid sule sappa. Karu teatas, et on valmis presidendiks kandideerima ja on oma valmidusest teada andnud nii Reformierakonna pealikule Kaja Kallasele kui ka Keskerakonna juhile Jüri Ratasele. Kommentaarium võttis need ärevad teated vastu rahulikult.

von Bullyääss: „Kui tavaliselt on presidendivalimised Eestis igavad ja nürid, siis sel aastal saab rahvas täiega Ameerikat. On kunstnik Henn, kes reisib mööda Eestit oma Naksitrallide furgooniga, on merejumal Neptun teaduste akadeemiast, kes juba viimased pool aastat haarab igal juhuslikul möödaminejal varrukast ja teeb muuseas juttu ka sellest kui väga ta ikka tahab presidendiks saada. Ja nüüd kui otsida võrdlusi veel Ameerikamaalt, sekkub nagu Kanye West valimistesse Kaimar Karu. Muidugi Westi puhul teavad kõik, kes see selline on, aga Karu puhul on Eestis raskusi, sest ega väga ei teata, mis mees see on ja millega tegeleb aga ikka. Nüüd läheks vaja oma Bernie Sandersit, kes tuulaks mööda ülikoolide ühikaid ja räägiks noortele teravnenud klassivõitlusest ning kuidas kapitalistid-raisad ei taha töörahvaga kasumeid jagada. Sellesse rolli sobiks näiteks Oudekki Loone.”

Anta: „Kaks viimast presidenti on selle institutsiooni nii täis teinud, et ükski tark inimene presidendiks hakata ei soovi.”

Noneh: „Presidendi valimine läheb juba naeruväärseks, kas sellisel kujul seda ametit ikka üldse vaja on!?”

Hunt: „Hilja juba, Karu. Mina saatsin meili juba nädal tagasi.”

Reede, 23. juuli

Kunagi reklaamisid põhjanaabrid Jyväskylä rallit hüüdega „Marko, kus sa oled?”. Nüüd võiks reklaamida Keskerakonda hüüdega „Mailis, kus sa oled?”, sest üks selle partei käilakujusid Mailis Reps on pärast rohkeid skandaale kadunud kui vits vette. Ka kommenteerijatel oli asja kohta oma arvamus.

Allan Meriküla: „See tegelane poliitikast lõplikult kaoks, siis oleks see vaid suurepärane! Ja järgmistele sarnastele suunaviidaks.”

Hundisilma kummitus: „Repsil on viimane võimalus öelda, et kodu koristades leidis ta üles Jura kohvimasina ja garaažist tuli välja tünn kütusega, mis tema erasõitude peale pandi.”

No!: „Niisugune asi peab lõppema. Kogu see massiivne varastamine ja valetamine, mida keskerakonna liikmed korda on saatnud ja mida partei pomo paistab tema mõnede kommentaaride põhjal otsustades kogunisti tolereerivat. Vähemalt ei olnud Ratase hiljutises raadiointervjuus kuulda küll mingit erilist kahetsust. Sellisel parteil ei ole poliitikas kohta - see peaks nüüd küll kõikidele selge olema.”

Saunamees Ants: „Päris plass värk! Mailis Reps oli peale Savisaare kukutamist ikka partei juhttroikas ja nüüd tõmbab endale vett peale. Samas on seda oma karjääri jooksul korduvalt teinud ja sellest võib järeldada, et järgmiste riigikogu valimiste aegu on ta jälle nina püsti valimisplakatitel eesti rahvale kosmilist õnne lubamas.”