Tänasest Eesti Päevalehest saate lugeda, et riigi vaktsineerimiskampaania „Pane õlg alla” plakatid olid valmis juba mai keskpaigas, aga hange selleks, et neid saaks avaldada, kuulutati välja alles 1. juulil. Milline käpardlikkus! Kogu aeg on olnud teada, et me ei pruugi kahe koroonalainega pääseda ja vaktsineerimise tempo on oluline. Defitsiitne pole vaktsiin juba mai lõpust saadik, aga TV-s ja raadios hakkasid riigi klipid jooksma alles hiljuti, sotsiaalmeedias alles täna (ilmselt liiga vähe, et mõjule pääseda) ja välimeedias ei tea millal.

Me ei arva, et riigi kampaania oleks imevahend, mis kõik vaktsineerimises kahtlejad või selle vastased ümber veenaks. Kuid kindlasti annaks riigi koordineeritud ja õigeaegne sõnum parema tulemuse kui siit-sealt tilkuvad või üldse tähelepanuta jäävad sõnumid.

Info koroonaviiruse ja -vaktsiinide kohta täieneb kogu aeg. Õnneks toetavad ka uuemad andmed juba kevadel täheldatut: raskesti haigestumise ja surma vastu on Euroopa Liidus kasutusel olevad koroonavaktsiinid tõhusad. Tõhusamad kui eelmisel aastal – enne vaktsiinide kasutuselevõttu – loota julgeti. See puudutab ka praegu möllavat deltatüve.

Igaüks, kes tahab, et kolmas koroonalaine jääks leebeks, peab andma oma panuse. Praegu eelkõige vaktsineerimisega.

Terviseameti riskimaatriksil, mis põhineb viimase seitsme päeva nakatumistel ja surmadel, „roomab” Eesti mööda alumist serva – nakatumised kasvavad juba jaanipäevast saadik, aga selle tõttu surnud on viimase viie nädala jooksul ainult kolm inimest. Vaktsineerimise kasulikkusele viitab seegi, et möödunud nädalal polnud Eestis ühtegi hooldekodu koroonakollet – hooldekodude elanikud ja töötajad on Eestis üks paremini kaitsepookimisega hõlmatud ühiskonnagruppe.

Kui teil on tervis korras, aga te pole veel vaktsineeritud, siis broneerige esimene saada olev aeg või minge keskusse, kus aega broneerima ei pea. Kui kardate, et teie tervis on koroonavaktsiini jaoks liiga nõrk või ei ole see mingil muul põhjusel soovitatav, siis võtke ühendust oma pere- või raviarstiga ja arutage asja.