Holger Marjamaa
Aasta Jazzmuusik 2021 auhinna pälvis rahvusvahelise haardega nõutud jazzpianist Holger Marjamaa. populaarsust kogunud lauljatar ja helilooja Rita Ray pärjati Noore Jazzitalendi tiitliga. Aasta Jazzansambel 2021 on hiljuti uue albumi „Kevad” välja andnud Joel Remmel Trio, Aasta Jazzihelilooja 2021 on mitmekülgse profiiliga muusik ja helilooja Erki Pärnoja. Jazziedendaja 2021 on Philly Joe's TV, mis käivitas keerukal ajal veebikontsertide sarja ning pani 2020 aasta lõpuks käima oma telekanali.

Aasta Jazzmuusik: Holger Marjamaa
Aasta Jazzmuusik 2021 auhinnaga tunnustatud Holger Marjamaa on õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Sibeliuse Akadeemias Soomes ning mõned aastad tagasi viis karjäär Holgeri New Yorki, kus ta asus õppima maineka Manhattan School of Music konservatooriumi magistrantuuris. Sealt kogutud teadmised, tutvused ja kogemused on Holgerist teinud nõutud lavapartneri nii Euroopas kui ka kaugemal. Tänaseks on Marjamaa lava jaganud teiste hulgas Chris Botti, Lee Ritenouri, Ben Wolfe, Carl Allen’i, Dennis Chambersi, Lizz Wrighti, David Kikoski, Lonnie Liston Smithi, John Riley’, Steve Wilsoni, Jukkis Uotila, Mark Grossi, Joey DeFrancesco, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri jpt. 2013. aastal pälvis ta Noore Jazzitalendi auhinna ning 2018. aastal oli Thelonius Monki konkursi poolfinalist. Oma trio ja arvukate külalismuusikutega andis Marjamaa 2019. aastal välja heliplaadi „Mostly Standards“. Aasta Jazzmuusik 2021 saab preemiaks 3500 eurot Eesti Autorite Ühingult, Jazzkaarelt ja Jazzliidult.

Noor Jazzitalent: Rita Ray
Talendikas soulilauljatar ja helilooja Rita Ray pärjati Noor Jazzitalent 2021 auhinnaga. Põlvas kümme aastat koorilauluga tegelenud, pealinna elus karastunud ja jazziõpingutes tugisambaid kindlustanud vokalist, klahvpillimängija ja helilooja avaldas 2019. aastal oma debüütplaadi „Old Love Will Rust" ning pälvis neli nominatsiooni Eesti Muusikaauhindadel. Tema debüütalbum on rännak souli ja klassikalise r’n’b radadel. Rita Ray kontsertidel särab tema hingestatud jõuline vokaal, meeldejäävad meloodiad ja ka tantsulisus. Album on pälvinud rohkelt kiidusõnu ning välismaised arvustused annavad mõista, et tema muusika läheb korda ka mujal maailmas. Palasid albumilt on mängitud populaarsetes UK raadiojaamades BBC ja Soho Radio. Auhinnaks võitjale on 1000 eurot Telliskivi Loomelinnaku poolt ning võimalus esineda aasta jooksul Jazzkaare korraldatud kontserdil.

Aasta Jazzhelilooja: Erki Pärnoja
Kuulajate südamed võitnud helilooja, kitarrist ja multiinstrumentalist Erki Pärnoja võitis Aasta Jazzihelilooja 2021 auhinna. 2016. aastal ilmus kitarristi laialdast tähelepanu äratanud debüüt-EP „Himmelbjerget”. Filmilikule tunnetusele toetuv muusika sai väärilise jätku albumi „Efterglow” näol. 2018. aastal oli Pärnoja mastaapse kunstide ülese Jazzkaare kontsertetenduse „Saja lugu” muusika looja, selle muusikaga ilmus 2018. aastal ka heliplaat, mis kandideeris Eesti Muusikaauhindadel ning mille lugusid on Spotifys kuulatud miljoneid kordi. 2020. aasta veebruaris avaldatud sooloalbum „Leva” viis Erki tuurile Eesti väikestesse kontserdipaikadesse, lisaks pakkus väljakutset talle kui heliloojale kooriteose „Anima Mea“ kirjutamine koorile Collegium Musicale. 2020. aastal pälvis Erki Pärnoja helikunsti sihtkapitali aastapreemia väljapaistva žanrite ülese loometegevuse ja suurepärase üle-eestilise kontserdisarja eest. Võitjale on 2000 euro suurune preemia Eesti Autorite Ühingult. Hetkel on Pärnoja Eesti Ekspressi korraldatud tuuril. Loe selle kohta siit.

Aasta Jazzansambel: Joel Remmel Trio
Aasta Jazzansambel 2021 auhinna pälvinud Joel Remmel Trio on oma 10 tegutsemisaasta jooksul andnud arvukalt kontserte ja salvestanud neli albumit põhjamaiselt poeetilise omaloominguga. Ansamblis musitseerivad lisaks Joel Remmelile klaveril veel Heikko Remmel kontrabassil ning Ramuel Tafenau löökpillidel. Nende viimane album „Sharp”, kus tegi kaasa Soome üks tuntumaid trompetimängijaid Jukka Eskola, oli nomineeritud Aasta Jazzalbumi tiitlile Eesti Muusikaauhindadel 2020. Eelmisel aastal avaldas ansambel kaks lühialbumit koos Aleksander Paali ning Jukka Eskolaga ning tänavu aprillis ilmub ansambli viies stuudioalbum koos külalismuusikutega. Lisaks Eestile on Trio muusika jõudnud ka mujale Euroopasse ja Jaapanisse. Aasta Jazzansambel pälvib preemiana 1000 eurot.

Aasta Jazziedendaja: Philly Joe's TV
2020. aasta kevadel lükkas armastatud jazziklubi Philly Joe’s käima Philly Joe's TV, mida tunnustati Jazziedendaja 2021 auhinnaga. 2020. aasta kevadel katsetas Philly Joe’s jazziklubi edukalt hullumeelset TV-projekti ning tõid inimesteni ekraani vahendusel kaks kontserti. Sama aasta sügiseks küpses juba konkreetsem plaan ja soov panna käima oma telekanal – phillyjoes.tv ning tuua jazzmuusikud ja nende kontserdid kõigi jazzisõpradeni üle planeedi. Oktoobris 2020 toimusid esimesed suured kontserdiülekanded festivalilt Jazzkaar. Tänaseks on Philly Joe’s TV üle kandnud ja salvestanud rohkem kui 20 kontserti, millele lisandub iga kuu 4-6 kontserti. Nii moodustustub väärtuslik eesti jazzikontsertide arhiiv phillyjoes.tv – neid kontserte on võimalik järelvaadata ka aastate pärast. Preemiaks jazziedendajale on kõige nutikam JURA E8 festivali peatoetajalt JURAlt ning vabapääse Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu kontsertidele aasta jooksul.

Jazziauhindu annavad iga-aastaselt välja festival Jazzkaar ja Eesti Jazzliit koostöös toetajatega. Sel aastal pälvisid kõik võitjad fotograaf Kaupo Kikkase tööd seeriast „Ansel”. Kokku esitati Eesti Jazziauhindadele sadakond nime, kelle seast valis žürii välja nominendid. Eesti Jazziauhindade võitjad selgusid žürii ja publiku hääletuse ühistulemisena, sealjuures oli publiku hääl võrdne ühe žürii häälega.

Suvisesse perioodi lükkunud festival Jazzkaar 2021 toimub 23.-31. augustini, muutes Telliskivi Loomelinnaku hilissuviseks jazzioaasiks. Tutvu festivali kava ja artistidega kodulehel.