Teine kehv variant on jätta Alar Karis esimeses voorus valimata. Kui meenutada eelmisi presidendivalimisi, siis ei pruugi protsess järgmistes voorudes riigimehelikumaks minna. Riigikogus jääb jõudude vahekord ja 68 poolthääle nõue ju endiseks. Ja valimiskogus, kus on vaja üksnes kogu enamuse poolehoidu, jäi see presidendikandidaatidel saamata juba 2016. aastal, kui seal oli 335 liiget. Nüüd, 208 liikmega kogus, kellest 101 on riigikogulased, on veelgi ebatõenäolisem, et seal valitaks presidendiks keegi, kelle Keskerakonna ja Reformierakonna ladvik on seni kõrvale lükanud.

Hääletage Karise poolt, kui siiralt usute, et temast saaks Eestile hea president. Kui ei usu, jätke hääl andmata.

Kuidas oleks riigikogu liikmetel sellises olukorras õige käituda? Meie soovitame hääletada Karise poolt, kui te siiralt arvate, et temast saaks Eestile hea president. Kui te pole selles veendunud, jätke hääl andmata. See ei tähenda, et te ei võiks järgmistes voorudes meelt muuta ja siiski tema poolt hääletada, kui paremaid variante ei teki. Riigikogu liikme mandaat on põhiseaduse järgi vaba, ta võib lähtuda oma südametunnistusest ja parimast äranägemisest.

„Olukord on sitt, kuid see on meie tuleviku väetis,” ütles kord president Lennart Meri. Säärane eelmiste presidendivalimiste aegne olukord viie aastaga väetiseks ei muutunud. Loodame, et pärast neid valimisi võetakse valimiskorra remont lõpuks ette.