Nädal hakkas pihta sellega, et Terviseameti peadirektor Üllar Lanno teatas ametist lahkumisest. Selle ajendiks oli Terviseameti külmlaos suvel aset leidnud intsident, mille käigus temperatuuritõusu tõttu hävis suur hulk vaktsiine ja ravimeid. „Vastutus ei saa olla mitte kellegil teisel, kui juhil,” teatas nüüd Lanno pressikonverentsil. Kommenteerijate seas oli ootamatule uudisele erinevaid reaktsioone, oli neid, kes leidsid, et ka minister Kiik oleks pidanud peale seda oma ministriportfelli lauale panema, oli neid, kes arvasid, et Lannost tehti patuoinas, aga ka neid, kelee meelest oleks pidanud tema lahkumine aset leidma kohe peale jaanipäeva paiku toimunud pahandust külmlaos.

Loe Delfist.

kaporatuuri hunta: „Masendav lasteaed. Riigiametis ei tea keegi midagi ega vastuta keegi mitte millegi eest. Käib permanentne lolli mängimine. Ja nii nagu suured kalad ees, nii ka väikesed anšoovised järgi. Ja selle pärast ei saa Eestist kunagi normaalset riiki ega rikast riiki, kuna 90% elanikkonnast ja juhtidest on täiesti lapsemeelsed. Infantiilide ühiskond.”

Kobla: „Kuniks Kiik saab vabalt oma lapsepõlve pikendada ja parteijuhi sõbrana olla minister käib kogu see kupatus järjest enam alla. Ei tohi lasta sellistel süüdimatutel äpudel mängida ministrit.”

Siil: „Astub tagasi ja saab umbes 80 000 tuhhi kompensatsiooni!? Ajakirjanikud kus te olete???”

Cristoofer: „Kuidas siis nüüd äkki nii? Mees rügas nagu härg, jahutas isiklikult vaktsiiniladu. Kui palju ämbreid jääga on see mees kandnud vaktsiiniladu. Kui palju magamata öid ja elamata elu on ta meile kinkinud. Nüüd siis king, teenimatu ja ebainimlik, Kiige parim sõdur, hulljulget võitles deemon Simmo Saarega, ei kartnud eriti. Loodan, et asemele astub vähemalt Marika Priske, muidu pole elu enam Vabariigis elamist väärt.”

Teisipäev, 7. september

Pallimängudest on eestlastel kõige paremini läinud viimasel kümnendil võrkpallis, kus on stabiilselt mängitud tippturniiridelt. Võrkpallil on Eestis ka suur auditoorium. Sedapuhku avanes eestlastel esimest korda võõrustada tippturniiri, sest D alagrupi mängud peeti Saku Suurhallis. Paraku ei läinud asjad nii nagu fännid ootasid ja Eesti pidi leppima viimase kohaga alagrupis ning oli ainus võõrustaja, kes grupist edasi ei edenenud. Saatuslikuks sai kaotus Horvaatiale, ehkki mäng näis Eesti poolt juba tehtud olevat. Delfi kommenteerijaid selline asjade käik loomulikult morjendas.

mõtteid kaabu alt: „Selge, et närve ei ole meie mängijatel. Kui hakkavad pingega toime tulema suurturniiridel, siis on ka tulemus teine.”

AIGOR.HELM@GMAIL.COM: „Kurb. Vastane luges meie plaane ja stiili hästi. Olime ühekülgsed ehk treeneril ei olnud ideesid. See turniir on läinud treeneri nahka esimesest mängust alates.”

Indrek: „Võrkpalli ei saa tipptasemel mängida, kui meeskonnas ei ole sidemängijat.”

eid_1520232c6f0389: „Lätlased tõid välismaalt asjaliku treeneri ja meeskond mängib. Tähe või Venno taseme mehi ei ole, aga meeskond on. Vist ütles Keel tagamõttega, et mängu ei tule. Teadis, va rebane, et pärast teise geimi kindlat võitu hakkavad eestlased ka ise uskuma, et mäng on läbi.”

Maroon: „Midagi nii koledat pole Eesti võrkpallis kaua aega olnud. Mitte mingit strateegiat, mitte mingit kokkumängu. iga mees üritas individuaalselt mängu ära teha. Kõik vastased lugesid meie mängu, kui avatud raamatut. Kogu turniiri peale said meie ründajad ilma kahese või üldjuhul kolmese blokita rünnata paar korda. Et hea, et niipaljugi punkte saime.
Eesti side võiks oma tasemelt mängida kohalikus rahvaliigas, mitte koondises. See oli lihtsalt masendav, kui halvasti palle võrgu kohale tõsteti.„

Kolmapäev, 8. september

Parvlaev Estonia hukust on möödas juba enam kui veerandsajandit, aga kired selle ümber ei taha jahtuda. Kesknädal tõi uued arengud: plaanitakse uut ekspeditsiooni ning uurimist, mida juhiks Margus Kurm, kes kunagi juhtis Estonia relvaveo uurimist, ning mida rahastaks ja kajastaks Postimees Grupp. Delfi kommentaatorites tekitas see erinevaid mõtteid ja tundeid.

Loe Delfist.

Ergas: „Sellise ürituse ette otsa ei tohi panna tegelast, kes pole omandanud elementaarset koolifüüsikatki. Saate tulemuseks järjekordse luulu a la kokkupõrge allveelaevaga.”

Hans Hani: „Kui Kurm juhib ja Lust kajastab, võib vabalt olla lõppjärelduseks, et ufonaudid põrutasid täie kiirusega Estoniale pardasse ja põgenesid sündmuspaigalt. Nali naljaks, aga ei saa olla sõtlumatut uurimust kui selle juhid ja rahastajad on veendunud juba mingis kamarajuras ja selle asemel, et asja objektiivselt uurida, otsivad lihtsaid tõendeid oma mingitele kinnisideedele.”

midagi: „Postimees grupp teeb suure tsirkuse-šõu, mis oleks siis nagu korraldatud hukkunute omaste soovil, kuhu intriigi huvides kaasatakse ka soovmõtlejast Kurm, kes läheb sinna mitte objektiivselt asja uurima vaid oma teooriale tõestusi otsima. Ja kõigele krooniks pillatakse kõige otsa veel tähtsaid nimesid. Asjast saab igati vägev meediasündmus! Aga kas me sellist "uurimist" tõepoolest vajame?”

artur kurk: „Aga mida te vingute, maksumaksja raha sellele ei kulutata. Linnamäe raha, tehku, mis tahab sellega. Üldse meenutavad Kurm ja Linnamäe aegasid kui briti arheoloogid rikaste lordide rahade eest Egiptusest aardeid otsisid. Isegi oleks šefim kui Kurm ja Linnamäe Merevaigutuba otsiksid ja selle üles leiaksid.”

Kuut6rvaja: „Edasi samas videos: Minnakse vee alla laeva 3d mudelit tegema, millega saaks panna kokku visiiri vigastused?!

----------
Kulla mees, laeva konstruktsiooni jaoks on olemas joonised, iga elementaarsemgi cadi-mees saab need joonised teha 3-d mudeliks ilma, et peaks mööda merepõhja roomama. Samas mudelis võite mudeldada ka oma visiiri ja tema kokkupõrkeid laeva erinevate osadega.
-----------
Margus Kurmi väide videos 8.00:
On simuleeritud ja kalkuleeritud, et Estoniat hoidnuks pinnal 2100 m3 õhku laevas.
----
Erinevate allikate alusel E mass oli ligikaudu 22 000 tn. Sellise massiga terasest keha ujuvuse tagamiseks pidanuks selles olema mitte 2100 m3 tühja kokkusurumatut ruumi, vaid vähemalt 19 000 m3. Kui eeldada, et see arv läheneb 21 000-le, siis on Margus kurm ilmselgelt oma väites 0-ga eksinud. Ehk mul on küsimus: kui M. Kurm teeb nii elementaarseid ja lolle vigu, siis kuidas ta saab mingitki tõsiseltvõetavat uurimist sellel teemal juhtida?

Rohkem ei viitsi seda video jora analüüsida, kuid ilmselgelt on tegu kahtlase kambaga, kel puudub elementaarnegi arusaam inseneriteadmistest.”

kats: „Tubli Kurm ... süda on õige koha peal sellel mehel!”

nuh: „Ei lasta neil sinna sukelduda, küll leitakse sada põhjust miks seda teha ei saa.”

Neljapäev, 9. september

Meedias on vaibunud uudised Leedu piiril puhkenud humanitaarkriisi kohta, mille organiseeris pahatahtlik naaber. Samas pole inimesed, kes Valgevene kaudu Leedu piirile saabunud kuhugile kadunud. Arvamustoimetaja Krister Paris arutas seda probleemi Eesti pagulasabi juhatuse liikme Anu Viltropiga ja kommentaariumis said ka lugejad-vaatajad sõna kaasa öelda. https://epl.delfi.ee/artikkel/94546123/erisaade-pagulasabi-juht-pea-pooled-valgevene-piirile-joudnud-pogenikest-tuleks-vastu-votta

Vana mees maalt: „Kuule, mine ja aita neid koha peal. Või ehita villa sinna ja võta kõik vastu
Miks kurat sinu pagulasabi, peab kinni maksma eesti pensionär ja vanur?”

strainseir: „Tohoh - erikorrespondendi erisaadet saab isegi kommenteerida! Pagulasabi juht unustab, et Iraagis ei käi praegu sõda ja tegu ei ole põgenikega, vaid illegaalselt riiki tungijatega ehk kurjategijatega. Leedu ei pea vastutama Lukašenka sigaduste eest...”

roosakleidimees: „Tuleb arvestada siinseid mastaape: 2500 põgeniku vastu võtmine on suurele ja arenenud majandusega maadele nohu, aga mitte Leedule või Eestile, mille SKT per capita on kolm korda väiksem arenenud maadest, rahvaarvust rääkimata. Paris, mõtle peaga, ka põgenikke ei saa nii vastu võtta, et tulge, aga vaadake ise mis sööte, kust leiate peavarju jne. Sa pead ikka arvestama, et nad on aastaid võib-olla jäävadki riigi ülalpidamisele, riik peab neid õpetama, toitma-katma jne. No ei ole sellist võimekust Leedul või Eestile mitme tuhande inimese vastuvõtuks Lähis-Idast.”

Reede, 10. september

Nädala lõpp tõi uudispommi: veteranpoliitik Edgar Savisaar kandideerib kohalikel valimistel ja teeb seda vaktsiini-vastaste nimekirjas. Kommenteerijate enamus oli sellistest arengutest hämmeldunud.

Loe Delfist.

doktor hullar: "No mis ajab vana ja haiget inimest sellise asjaga tegelema? Ta oleks võimu nimel nõus ka kulmudel valimistele roomama vist."

Einar66: "See Vaba Eesti on minu silmis terroristlik ühendus, mille peaeesmärk ei ole mitte võitlus vaktsiinidega, vaid ühiskonna lõhestamine, Eesti Vabariigi alustalade õõnestamine, Eesti kui riigi tõsiseltvõetavuse kahtluse alla seadmine ja lõppkokkuvõttes - revolutsioon. See, kui keegi avalikult soovib teised erakonnad lõpetada, on väga ilmekas näide selle nn Vaba Eesti ambitsioonidest.
Kus on Kaitsepolitsei?"

pooletoobar: "Kohtu jaoks haige, valimiste ja poliitika jaoks terve nigu purikas?"

einoh: "Ta oli ju niiiiii haige, et isegi kohtupidamist ei kannatanud eesti kohtu arvates välja, nüüd aga osaleb vägagi aktiivselt ühiskondlikus elus..."

Ants: "Vanas eas puhta segi läind peast, et uhhuudega punti hüppas."